Militaire waardering voor “een niet mis te verstane boodschap aan Rusland”

Ze vervulden militaire taken in Slowakije, Roemenië en Bulgarije. Bijna 700 militairen die deelnamen aan vredesoperaties in Europa ontvingen een Herinneringsmedaille Internationale Missies. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim reikte de onderscheidingen vandaag uit. Dit deed hij in de evenementenhal in Gorinchem.

Vergroot afbeelding Blad met medaille met het opschrift ‘Forward Presence’. Militairen staan klaar om de medaille te ontvangen.
Alle gedecoreerden ontvingen dezelfde medaille met het opschrift ‘Forward Presence’.

De gedecoreerden zijn van verschillende eenheden, van verschillende krijgsmachtdelen en hadden verschillende opdrachten.

“Allemaal ontvangen jullie dezelfde nieuwe medaille met het opschrift ‘Forward Presence’, zei Eichelsheim. “Want dat is de grote gemene deler. Jullie kwamen in actie nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen en de Europese oostflank versterkt moest worden. Jullie zorgden voor wat de kern is van onze veiligheidsstrategie: eensgezinde afschrikking en solidariteit tussen de NAVO-bondgenoten. Jullie lieten zien dat de NAVO geen papieren tijger is. Als de nood aan de man is, komen we zonder aarzelen voor elkaar op.”

Vergroot afbeelding De gedecoreerden van verschillende eenheden.
De gedecoreerden waren van verschillende eenheden, van verschillende krijgsmachtdelen en hadden verschillende opdrachten.

Internationale samenwerking

Slowakije voelde zich bedreigd door de Russische agressie en vroeg steun bij de verdediging van zijn luchtruim. Dat was volgens Eichelsheim niet aan dovenmansoren gericht. “Samen met een Duitse Patriot-club ging onze Air Missile Defence Task Force op pad, met 100 voertuigen en 125 militairen. Binnen enkele weken hadden jullie vanuit vrijwel niets 3 Patriot-vuureenheden paraat. Die snelheid kwam ook door de goede internationale samenwerking. Met de Duitsers hadden jullie kort daarvoor nog een gezamenlijke oefening gedaan op Kreta. De Slowaken waren vooral heel dankbaar voor jullie komst en verleenden alle medewerking.”

Vergroot afbeelding Lachende gedecoreerden.
Het grootste deel van de gedecoreerden deed mee aan de Battlegroup Forward Presence in Roemenië.

In vliegende vaart

Die snelle inzet gold ook voor beide andere operaties. De enhanced Air Policing-missie in Bulgarije ging volgens Eichelsheim in vliegende vaart. Na 3 maanden vlogen de F-35’s in het Bulgaarse luchtruim. “Dat was een niet mis te verstane boodschap aan Rusland.”  

Het grootste deel van de gedecoreerden deed mee aan de Battlegroup Forward Presence in Roemenië. Eichelsheim: “Jullie bouwden het trainingscentrum van de NAVO uit tot een voorziening voor 1.000 militairen 600 voertuigen. Daarvoor verzette het genietaakteam letterlijk een berg. Jullie groeven 140.000 kuub klei af en stortten daarna 10 weken lang iedere dag 80 kuub beton. Dit leverde een indrukwekkende opstelplaats voor materieel op van ruim 4 voetbalvelden groot.”

Eichelsheim zag met eigen ogen de dankbaarheid van de Roemenen. “Met deze en de andere 2 missies gaven we internationaal een mooi visitekaartje af.”

Vergroot afbeelding Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim in gesprek met een vrouw.
Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim nam de tijd hier en daar ook een praatje te maken.

Thuisfront

Niet alleen de militairen ontvingen een blijk van waardering en erkenning, maar ook hun thuisfront. “Voor jullie blijft het van het begin tot het einde spannend, iedere keer dat jullie dierbare weg is”, aldus Eichelsheim. De thuisblijvers kregen een Anjerspeld. Voor de jongsten waren er speciale kindermedailles.