Kandidaat-astronauten blootgesteld aan G-krachten bij luchtmachtcentrum

Het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) verwelkomde vandaag 7 aspirant-astronauten van European Space Agency (ESA). Zij volgden in Soesterberg de zogenoemde centrifuge-training, die ook alle vliegers van de Koninklijke Luchtmacht krijgen.

Vergroot afbeelding Rosemary Coogan uit het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor de centrifuge-training.
Rosemary Coogan uit het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor de centrifuge-training.

Het was voor het eerst dat een groep kandidaat-astronauten van ESA deze training kreeg bij het CML. Met het faciliteren ervan draagt het centrum bij aan onderzoek om te bepalen welke invloed G-krachten hebben op de ruimtevaarder.
ESA heeft zelf geen centrifuge en maakt daarom gebruik van de kennis en apparatuur van het CML. Volgens commandant kolonel Ted Meeuwsen is dat leerzaam voor zowel de Koninklijke Luchtmacht als ESA.

“Er zijn veel dwarsverbanden tussen de luchtmacht en de ruimtevaart. Op deze manier kunnen we kennis uitwisselen en van elkaar leren. Dat is van groot belang voor de gezondheid, veiligheid en inzetbaarheid van ons luchtvarend personeel”, zegt hij. “Het feit dat ESA bij ons komt, is al een boodschap an sich. We staan dus goed aangeschreven.”

Vergroot afbeelding Astronauten en CML-crew, met in het midden commandant Ted Meeuwsen.
Astronauten en CML-crew, met in het midden commandant Ted Meeuwsen.

Tot 9 keer de zwaartekracht

Tijdens de centrifuge-training ervaren vliegers, en nu dus de aspirant-astronauten, hoe extreme G-krachten voelen. Die lopen op tot 9 keer de zwaartekracht, zoals in gevechtsvliegtuigen. De 7 aspirant-astronauten kregen te maken met maximaal 6 G-krachten.

De kandidaat-astronauten komen uit Australië, België, Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In april 2024 hopen zij de basisopleiding tot astronaut af te ronden.