Weekoverzicht Defensieoperaties

Ze reden patrouilles en bewaakten de gevangenis. Ook ondersteunden ze de politie waar nodig. Zo’n 28 mariniers kwamen op Sint Maarten in actie vanwege orkaan Tammy. Die kwam daar zondag aan land. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot en met 24 oktober 2023.

De schade viel mee. Op wat kleine incidenten na bleef het rustig op het eiland. Militairen in het Caribisch gebied staan altijd paraat, maar met name tijdens het orkaanseizoen van 1 juni tot 1 december kunnen zij civiele autoriteiten ondersteunen en humanitaire noodhulp leveren wanneer dit nodig blijkt.

Repatriëringsvlucht Tel Aviv

Een militaire Airbus A330  haalde voor de zevende keer mensen op in Tel Aviv. Het ging om gestrande reizigers die vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas terug naar huis wilden.

Cyprus

200 militairen zijn afgereisd naar Cyprus. Vanaf daar kunnen ze snel reageren voor het geval de situatie in het Midden-Oosten verder verslechtert.

Midden-Oosten

Er zijn 11 Nederlandse militairen geplaatst bij de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Deze zijn als waarnemer werkzaam in de grensgebieden tussen Israël en Libanon en tussen Israël en Syrië. Er is 1 militair geplaatst op het UNTSO Hoofdkwartier in Jeruzalem. De waarnemers moesten regelmatig de schuilkelders in vanwege luchtalarm, als gevolg van het conflict. Ondanks de beperkingen gaan de werkzaamheden zo goed als mogelijk door.

Een Nederlandse genderadviseur is voor United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) geplaatst op het hoofdkwartier in het Libanese Naqoura. Ook hier moest het personeel regelmatig de bunkers in wegens luchtalarm. Binnen de mogelijkheden gaan de werkzaamheden door.

In Jeruzalem en Ramallah zijn 5 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 1 burger en 4 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie. Alle militairen maken het goed en voeren hun werkzaamheden zo goed als mogelijk uit. Lokaal zijn er soms beperkingen in bewegingsvrijheid.

Vergroot afbeelding Militairen op de grond in het bos.
Tegenaanval tijdens Iron Wolf.

Litouwen

In Litouwen draaide oefening Iron Wolf op volle toeren. Bij een grote tegenaanval gingen Nederlandse pantserinfanteristen voorop in de strijd. Hun posities bevonden zich in het bos. Opdracht was de vijand in het noorden te blokkeren en zicht te houden op een dorp in het westen. Daarbij moesten ze Belgische collega’s dekking geven terwijl die het dorp overmeesterden. 

De battlegroup voerde verder diverse operaties uit, zowel aanvallend als verdedigend. Er werden daarbij veel drones gebruikt. 

Iron Wolf is de grootste multinationale training in Litouwen. De NAVO gebruikt de oefening om het niveau van de battlegroup te inspecteren.

In Litouwen draagt Nederland sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Nederland levert momenteel 270 tot 300 militairen. De internationale troepenmacht is in het Baltische land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidair te zijn met de Litouwse bevolking.

Host Nation Support

Zo’n 75 Nederlandse militairen ondersteunen de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade. Ongeveer 1.400 voertuigen en containers rijden via Nederland naar Duitsland, Letland en Polen. Ook vliegen er zo’n 55 Chinook- en Black Hawk-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters via Vliegbasis Woensdrecht naar hun eindbestemming.

Trainingen Oekraïne

Onder de noemer Operatie Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten van een basisopleiding. Dat gebeurt in het Verenigd Koninkrijk, op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactiek, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

Nederlandse militairen trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM ook 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland 3 militairen die vallen onder het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine. Dat zetelt in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt ook samengewerkt met een Poolse vooruitgeschoven logistieklocatie in Rzeszow, waar een van de militairen werkzaam is.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO. 

Lopende operaties buitenland:

 • In Bosnië en Herzegovina levert een compagnie mariniers een bijdrage aan de EU-missie EUFOR Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot crowd and riot control, en als snelle eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Verder zijn er oefeningen met de Bosnische krijgsmacht. Ook werken 4 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, om de missie goed aan te sturen. 
 • Een Defensieteam is in Libanon. Dit uit voorzorg vanwege de oplopende spanningen tussen het noorden van Israël en het zuiden van Libanon. De militairen ondersteunen de Nederlandse ambassade in Beiroet als de veiligheidssituatie in Libanon dit nodig maakt.
 • Een ongeveer 40-koppig Forensisch Opsporingsteam van de marechaussee onderzoekt mogelijke oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Dat gebeurt inmiddels voor de vierde keer.
 • Zr. Ms. Vlaardingen maakt deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit permanente NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Oostzee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee.
 • Zr.Ms. Tromp vaart voor het NAVO-vlootverband SNMG1. Dit is het meest noordelijke en een van de snelst inzetbare vlootverbanden van de NAVO. SNMG1 is permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.
 • Vanuit Erbil werken 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak verder met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • In Mali rondden 4 Nederlandse militairen hun bijdrage aan de Europese trainingsmissie EUTM af.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de Koninklijke Marine vormen de zogenoemde vessel protection detachments. Die beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde afgelopen week 51 explosieven in het hele land.
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Defensiecomplex Vriezenveen verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.
 • Militairen van de landmacht rondden de werkzaamheden af bij het demonteren van een noodbrug. De overspanning lag over de Dwingelerstroom bij het Drentse Lheebroek. (Zie ook het vorige weekoverzicht.)