Compensatieprojecten na bombardement Hawija succesvol afgerond

Beide projecten in het Iraakse Hawija om er de infrastructuur, basisvoorzieningen en werkgelegenheid te herstellen en te verbeteren zijn succesvol afgerond. Dat meldt minister Kajsa Ollongren vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vergroot afbeelding Een zandweg in Hawija.
Er zijn onder meer 325 nieuwe elektriciteitspalen in Hawija geplaatst.

Nederland gaf 2 organisaties in 2021 opdracht voor beide projecten. Aanleiding daarvoor was een Nederlandse F-16-aanval op een ISIS-bommenfabriek met een grote onvoorziene explosie tot gevolg.

De International Organization for Migration (IOM) voerde in opdracht van Nederland een project uit dat gericht was op economisch herstel van Hawija. Het project bestond uit verbetering van de industriële en landbouwinfrastructuur en puinruimen in de industriële zone. IOM zegt dat het project rechtstreeks ten goede is gekomen aan zo’n 3.500 mensen. Het project is op 31 oktober 2022 met succes afgerond, blijkt uit de eindrapportage.

Herstel distributienetwerk

Een tweede project werd uitgevoerd door het United Nations Development Programme (UNDP). Dat moest het elektrische distributienetwerk voor het industriegebied en de omliggende woonwijk verbeteren. Bij dit project hebben volgens UNDP 260 gemeentelijke werknemers, 1.650 technici en 700 burgers direct baat gehad. Verder maakte het project het mogelijk 400 winkels en 15 fabrieken te heropenen.

Betrokken

Bij de projecten zijn steeds lokale autoriteiten en inwoners betrokken. Er is ook regelmatig contact geweest met autoriteiten op regionaal en nationaal niveau. In totaal is er zo’n € 4,5 miljoen besteed. De organisaties laten in hun eindrapportages zien dat zij dit met verantwoorde uitgaven hebben gedaan. Ze hebben er bijvoorbeeld goed op gelet dat het geld niet bij voormalige ISIS-sympathisanten terecht kwam. Beide organisaties hebben vertraging gehad bij het herstel. Dat is niet uitzonderlijk omdat werken in deze regio vaak met onzekerheden gepaard kan gaan.

Bombardement

De stad Hawija stond in 2015 onder controle van terreurgroep ISIS. De Nederlandse luchtmacht heeft toen met F-16’s een ISIS-bommenfabriek op een industrieterrein gebombardeerd. Door de grote onvoorziene explosie die dit veroorzaakte, zijn er vele woningen verwoest en burgerslachtoffers gevallen.