Luchtbrug Jordanië – Soedan afgebouwd

Defensie en Buitenlandse Zaken zijn gestopt met het evacueren van Nederlanders uit het door oorlog geteisterde Soedan. Het tweede C-130 Hercules transportvliegtuig met daarin materieel is zojuist geland op Vliegbasis Eindhoven. Een civiel vliegtuig met militairen en medewerkers van Buitenlandse Zaken landde vanmiddag al in Eindhoven.

Vergroot afbeelding C-130-transportvliegtuig voor gebouwen in Soedan.
De 2 C-130’s van de luchtmacht werden vanaf Aqaba ingezet voor de luchtbrug tussen Jordanië en Soedan.

De 2 C-130’s van de luchtmacht werden vanaf Aqaba ingezet voor de luchtbrug tussen de Jordaanse kustplaats en het Afrikaanse land. Een toestel was donderdag terug op de thuisbasis. Het tweede toestel stond stand-by om eventueel nog evacués uit Soedan op te halen, wat dus gisteren inderdaad is gebeurd. Toen heeft Defensie nog 40 Nederlanders en 19 Amerikanen uit het Afrikaanse land geëvacueerd.

Nederland heeft in totaal ongeveer 250 mensen geëvacueerd met defensievluchten, onder wie zo’n 100 Nederlanders en circa 150 mensen van 18 verschillende nationaliteiten. Daarnaast hebben andere landen ongeveer 130 Nederlanders geëvacueerd via de lucht en over land.

Vergroot afbeelding Een militair met een kind in een vliegtuig.
Nederland heeft in totaal ongeveer 250 mensen geëvacueerd met defensievluchten.

Waardering

De evacuaties werden in goede banen geleid door militairen van de luchtmacht, het Korps Mariniers, de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee, een medisch team van Defensie en een Snel Consulair OndersteuningsTeam van Buitenlandse Zaken.

Defensieminister Kajsa Ollongren prijst de betrokken collega’s. “Ik heb buitengewoon veel waardering voor het werk van onze ingezette militairen ter plaatse en voor de teams van Defensie en Buitenlandse Zaken die achter de schermen deze operatie mogelijk hebben gemaakt. Er is letterlijk dag en nacht doorgewerkt om in samenwerking met elkaar en met internationale partners de mensen te evacueren.”