NAVO-tankerpool nu officieel overal ter wereld inzetbaar

De NAVO-pool met Airbus A330-tank- en transporttoestellen is nu overal ter wereld inzetbaar. Een mijlpaal voor deze zogenoemde Multinational Multirole Tanker Transport (MRTT) Unit. Daar werd vandaag op Vliegbasis Eindhoven bij stilgestaan. De vliegtuigen van de 6 deelnemende landen zijn vooral bedoeld om jachtvliegtuigen in de lucht bij te tanken. Natuurlijk vervoeren ze ook mensen en vracht en zijn ze geschikt voor medische evacuaties.

Vergroot afbeelding Ollongren, Stoltenberg en Breton
Bij het Initial Operational Capable verklaren van de MRTT Unit waren buiten Ollongren (li), onder anderen ook secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg (midden) en de Europese Commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton (re).

De tankerpool is niet alleen Initial Operational Capable verklaard, zoals dat in defensiejargon heet.

Op initiatief van België krijgt de pool bovendien een tiende toestel. De overeenkomst daarvoor is vandaag ook getekend.

Kruipen, lopen, rennen

“In slechts een paar jaar tijd leerde de MRTT Unit kruipen, lopen en rennen”, zei minister Kajsa Ollongren als metafoor.

Vergroot afbeelding Minister Kajsa Ollongren.
Minister Kajsa Ollongren.

“Hoewel de MRTT nu pas de status ‘initieel’ heeft, is de vloot al intensief ingezet.”

Zo hingen de MRTT-vliegtuigen na Ruslands invasie in Oekraïne bijvoorbeeld al snel boven Polen. Daar tanken ze sindsdien de jachtvliegtuigen bij die het NAVO-grondgebied aan de oostflank beschermen. De vloot leverde die gevechtsvliegtuigen al 6 miljoen liter brandstof.

Vergroot afbeelding Archieffoto: De Airbus A330 tankt boven Polen jachtvliegtuigen bij die het NAVO-grondgebied aan de oostflank beschermen.
Archieffoto: De Airbus A330 tankt boven Polen jachtvliegtuigen bij die het NAVO-grondgebied aan de oostflank beschermen.

Zoveel meer

De minister refereerde ook aan de val van Kaboel in augustus 2021. De eenheid liet volgens haar zien dat het zoveel meer was dan een vliegend pompstation. In diverse vluchten brachten de toestellen Afghaanse burgers vanaf het Pakistaanse Islamabad naar veilige plekken in Europa.

“De Multinational MRTT Unit toont aan hoe sterk de NAVO en EU zijn als ze de krachten bundelen”, aldus Ollongren. “Laat het een inspiratie zijn voor veel meer projecten. Zo hoort toekomstige defensiesamenwerking eruit te zien.”

Vergroot afbeelding Commandant der Strijdkrachten en zijn buitenlandse collega's in gesprek met vrouwelijke militair in een vliegtuig.
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim (re) met zijn ambtgenoten uit Luxemburg en België (li).

Volgende fase

Nu is de status van de MRTT Unit ‘initieel’. De volgende fase is Full Operational Capable. Dat is het geval als de vloot is gecertificeerd voor alle taken.

Luxemburg en Nederland namen in 2016 het initiatief voor de pool. Daarna sloten België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië zich aan. De eerste A330 arriveerde 30 juni 2020 op Vliegbasis Eindhoven, het negende toestel volgt komend jaar.

Vlieguren

De vliegtuigen zijn Nederlands geregistreerd, maar in beheer van de NAVO. Ze zijn gefinancierd door de deelnemende landen die jaarlijks recht hebben op een aantal vlieguren. De partners zorgen samen voor het verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen van de vloot. Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van de MRTT Unit. De toestellen zijn daar gestationeerd en in het Duitse Keulen.