Multinational MRTT Unit (MMU)

De NAVO heeft een vliegtuigenpool voor tank- en transportvliegtuigen. 6 Europese partners nemen deel aan dit internationale samenwerkingsverband. In 2024 bestaat de vloot uit 9 A330 MRTT-toestellen.  Daarna volgt nog een tiende exemplaar.

Vliegbasis Eindhoven wordt de thuishaven van 5 A330-MRTT’s. De 4 andere gaan naar een forward operating base in het Duitse Keulen.

Vlieguren

De 9 vliegtuigen zijn Nederlands geregistreerd, maar eigendom van de NAVO. Ze zijn  gefinancierd door 6 deelnemende landen die per jaar een aantal vlieguren hebben:

  • Nederland (2.000 uur)
  • Duitsland (5.500 uur)
  • België (1.000 uur)
  • Luxemburg (1.200 uur)
  • Noorwegen (100 uur)
  • Tsjechië (ieder 100 uur)

A330 meer dan alleen tanktoestel

De tanktoestellen worden vooral gebruikt om andere vliegtuigen bij te tanken in de lucht, maar ook voor het vervoer van mensen, vracht en voor medische evacuaties.

De A330 biedt plaats aan 267 passagiers en 45 ton vracht. Daarnaast is het toestel in korte tijd om te bouwen tot een vliegende ziekenboeg met 6 intensive care-units en 16 stretchers voor het vervoer van gewonden uit een oorlogs- of missiegebied. Een van de toestellen blijft altijd als medisch toestel beschikbaar waardoor geen vertraging ontstaat met het ombouwen van het toestel.

Samen onderhouden

De 6 deelnemende landen zorgen samen voor het verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen van de vloot. Met Frankrijk wordt gewerkt aan een mogelijke samenwerkingsovereenkomst op het gebied van training, onderhoud, ontwikkelingen en reserveonderdelen.

Op Vliegbasis Eindhoven arriveerde de eerste A330 op 30 juni 2020.