Weekoverzicht Defensieoperaties

Een oord zuiveren van vijandelijke troepen. Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence in Litouwen moesten voor deze trainingsopdracht vanuit Rukla naar Panevezys, zo’n 100 kilometer noordelijker. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 8 tot en met 14 maart 2023.

In Panevezys was de reis nog niet ten einde. Zogenoemde stormboten van de genie hebben de militairen vervolgens aan de overkant van de Nevezis-rivier gezet. Van daaruit rukten de troepen op richting aanvalsdoel, waarvoor verkenners de nacht ervoor al posities markeerden. De oefening was succesvol voor zowel gevechts- als ondersteunende eenheden.

Een andere training betrof het militair medisch personeel. Dat leerde hoe slachtoffers van een CBRN-aanval (chemisch, biologisch, radiologische en nucleair) te behandelen. De door deze strijdmiddelen gewond geraakte militairen werden vanaf het gevechtsveld naar een geneeskundige post gebracht. Die moet altijd binnen een uur bereikbaar zijn. Na ontsmetting volgden triage (wie heeft welke hulp nodig) en geneeskundige zorg. Bij meerdere slachtoffers bepaalden de artsen wie het eerst zorg kreeg.

Ook afgelopen week was er weer een zogenoemde ‘capability-day’. Dit keer waren het de genisten van de multinationale battlegroup die een kijkje namen in elkaars keuken. Onder meer brugleggende tanks en de Kodiak-doorbraaktank toonden hun kunnen.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in voor deze vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Vergroot afbeelding Militairen bezig met wapen op voertuig.
Het materieel moet piekfijn in orde zijn.

Roemenië

De nieuwe lichting Nederlandse militairen in Roemenië maakte de voertuigen operationeel gereed en controleerde de wapensystemen. Het materieel moet piekfijn in orde zijn om de komende maanden goed ‘te draaien’. Een Luxemburgs peloton voegde zich bij de Nederlandse eenheid.

Zo’n 140 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen van de multinationale eenheid zich voor op alle mogelijke situaties. Dat gebeurt zodat ze het NAVO-grondgebied in Roemenië kunnen verdedigen, mocht dat nodig zijn.

Vergroot afbeelding 4 gevechtsvliegtuigen in de lucht, waaronder 2 F-35's.
F-35's trainen met internationale partners.

Polen

Het Nederlandse F-35-detachement in Polen scoorde een ‘uitmuntend’ voor een zogeheten readiness verification. Dit is een NAVO-examen om te beoordelen of het de Quick Reaction Alert (QRA)-taak op de juiste wijze uitvoert. 

4 F-35-gevechtsvliegtuigen (waarvan 2 reserve) bewaken in Polen het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Met nog eens 4 toestellen in het land doorlopen Nederlandse vliegers een trainingsprogramma met bondgenoten. Dat gebeurde afgelopen week met Poolse, Amerikaanse en Franse gevechtsvliegtuigen. Aan een van de oefeningen deed ook een Frans AWACS-radarvliegtuig mee.

Het F-35-detachement bestaat uit ongeveer 170 militairen.

Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland en de Colombiaanse marine onderschepten op 25 februari 800 kilo drugs in de Caribische Zee. Dat maakte Defensie afgelopen week bekend. 

De Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 65 militairen van het Korps Mariniers geven in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal een basistraining aan Oekraïense militairen. Dat gebeurt tot eind april, samen met Britse collega’s. Mariniers van beide landen trainen hun Oekraïense collega’s ook tijdens een aanvullend trainingsprogramma
 • 4 F-35-gevechtsvliegtuigen (waarvan 2 reserve) bewaken in Polen het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Met nog eens 4 toestellen in het land doorlopen Nederlandse vliegers een trainingsprogramma met bondgenoten. Het F-35-detachement bestaat uit ongeveer 170 militairen.
 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vanuit Erbil werken nog eens 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Voor deze missie is verder een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak ook met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) worden Oekraïense militairen getraind. Nederland levert 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor deze missie werken ook 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
 • Zr.Ms. De Zeven Provinciën vaart voor de Standing NATO Maritime Group 2. Dit is een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO.

 • Zr.Ms. Schiedam vaart voor Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 in de Oostzee, Noordzee en Atlantische Oceaan. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met het ruimen van explosieven.
 • Zr.Ms. Makkum vaart voor de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 in en rond de Middellandse Zee. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met veiligheidspatrouilles en het ruimen van explosieven. 
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de vloot vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disangagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineert de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De explosieven opruimingsdienst (EOD) vernietigde 43 explosieven in het hele land.
 • De mijnendienst heeft 1 explosief in de Noordzee onschadelijk gemaakt.
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.
 • Defensie assisteerde de politie tijdens onder meer de protesten van de boeren in Den Haag.