Weekoverzicht Defensieoperaties

Luitenant-generaal Kees Matthijssen voert niet langer het bevel over de internationale VN-troepenmacht in Mali. Als force commander gaf hij 1 jaar leiding aan 13.000 militairen uit bijna 60 landen. De blauwhelmen zetten zich in voor veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 21 december 2022 tot en met 10 januari 2023.

Matthijssen prees de militairen voor hun uitstekende werk in een complexe omgeving met hoog dreigingsniveau. Daarbij zijn geïmproviseerde explosieven (IED’s) het grootste risico.

Mali ligt in de Sahel, een instabiele regio aan de rand van Europa. De steeds slechter wordende veiligheidssituatie, toenemende instabiliteit, terreurdreiging en migratiestromen zijn van invloed op de Europese veiligheid en dus ook op die van Nederland. The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (Minusma) is bedoeld de veiligheid en stabiliteit in Mali te vergroten.

Onder Matthijssens commando leverde Nederland de eerste maanden van 2022 luchttransport voor Minusma. Een C-130 Hercules-transportvliegtuig vervoerde van  november 2021 tot mei 2022 zo’n 700.000 kilo vracht. Daarbij zaten ook ‘drops’ vanuit de lucht. Het detachement bestond uit 90 militairen. 

Met Matthijssen vertrekken ook 13 Nederlandse militairen. Zij versterkten afgelopen jaar de staf van Minusma.

Waarnemer generaal-majoor Gaye uit Senegal heeft de leiding tot er een nieuwe force commander is aangesteld.

Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 1 marechaussee aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.

Vergroot afbeelding Antitankwapen Spike tegen blauwe lucht.
Oefenen met het antitankwapen Spike.

Litouwen

Een aantal Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence is in Letland om te oefenen met het antitankwapen Spike. In Litouwen zijn hiervoor geen geschikte schietbanen.

Militair medisch personeel werd afgelopen week flink uitgedaagd tijdens een medisch ‘parcours’. Zo moesten de militairen een patiënt vanaf de 5e verdieping via de trap naar beneden zien te krijgen. Ook vaardigheden zoals het maken van een geïmproviseerde brancard voor een slachtoffer met rugletsel werden getoetst.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de enhanced Forward Precense van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in voor deze vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Vessel protection detachment

Militairen van het Fleet Marine Squadron beveiligden in de Golf van Aden een Nederlands koopvaardijschip tegen piraterij. Voor deze taak vertrok het team tweede kerstdag uit Nederland. Tijdens de reis raakte een bemanningslid van het schip gewond. Een militair verpleegkundige van het zogenoemde vessel protection detachment wist hem te stabiliseren. Defensie speelde ook een bemiddelende rol bij het van boord halen van de gewonde man. Het vessel protection detachment is inmiddels terug in Nederland.

Vessel protection detachments beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.

SNMG1

Een jaar lang voerde de Koninklijke Marine het commando over de Standing NATO Maritime Group 1. Sinds vrijdag heeft Duitsland de leiding over het NAVO-vlootverband.

Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland sloot het jaar af met nog eens 2 drugsvangsten in het Caribisch gebied. Het ging om meer dan 1.000 kilo. De stationsschepen onderschepten in 2022 totaal 35.000 kilo aan drugs.

De Holland is stationsschip in het Caribisch gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

  • Zo’n 200 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen zich voor op alle mogelijke situaties. Met de multinationale eenheid waar ze deel van uitmaken staan zij klaar om het NAVO-grondgebied in Roemenië te verdedigen.
  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vanuit Erbil werken nog eens 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Voor deze missie is verder een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak voorts met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disangagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
  • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde 37 explosieven in het hele land.
  • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist, het Groningse Zoutkamp en op Legerplaats Harskamp in Ede.