Weekoverzicht Defensieoperaties

Zo’n 100 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade zijn gisteren aangekomen in Roemenië voor deelname aan de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De ‘rode baretten’ verblijven op een militaire basis in Cincu in het midden van het land. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 27 juli tot en met 2 augustus 2022.

Vergroot afbeelding Een militaire overdracht.
In Litouwen werd een korte ceremonie gehouden voor de overdracht.

De luchtmobielers worden ondergebracht in een door Frankrijk geleide battlegroup van ongeveer 900 militairen.

Litouwen

Een nieuwe lichting Nederlandse militairen ging aan de slag in Litouwen. De meeste functies zijn afgelopen week overgedragen.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen. De inval van Rusland in Oekraïne maakt opnieuw duidelijk dat die deelname van Nederlandse militairen aan de eFP belangrijk is. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Caribisch Gebied

Defensie en de Kustwacht hielpen bij de zoektocht en berging van het lichaam van een Nederlandse toerist op Curaçao. De 45-jarige man werd vorige week als vermist opgegeven. Zijn stoffelijk overschot werd zaterdag gevonden.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Karel Doorman.
Zr.Ms. Karel Doorman.

SNMG1

Logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman maakt deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Het vlootverband bracht een havenbezoek aan Tallinn in Estland. Daar vond een ontmoeting plaats met Britse militairen die daar gestationeerd zijn voor de eFP. Hierna stond een bezoek aan Kiel op het programma.

Nederland heeft heel 2022 de leiding over dit vlootverband en levert naast de commandant ook een groot deel van de staf. SNMG1 maakt deel uit van de maritieme component van de snel inzetbare reactiemacht van de NAVO. Regelmatig trainen en samenwerken met bondgenoten en partners vergroot de interoperabiliteit, paraatheid en cohesie binnen het bondgenootschap. In die hoedanigheid wordt SNMG1 voor diverse taken en oefeningen ingezet. Dat doet zij met schepen, helikopters en goed getraind personeel van verschillende NAVO-lidstaten en partners.

SNMG1 is momenteel ingezet in Operatie Brilliant Shield. Deze operatie is onderdeel van de NAVO-reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Joint Force Command Brunssum heeft hierover de leiding.

Verdediging NAVO-gebied

Naast de Nederlandse bijdragen aan Defensieoperaties stelt de krijgsmacht schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vandaaruit werken ook 3 militairen als adviseur van de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Op het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq) met 5 militairen. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Nederlandse en Duitse Patriot-luchtverdedigingssystemen beschermen in Centraal-Slowakije vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne. Voor deze taak zijn meer dan 100 Nederlandse militairen naar Slowakije uitgezonden.
 • Patrouilleschip Zr.Ms. Groningen is het stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo), Qatar (Operation Inherent Resolve) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 46 explosieven.
 • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, op defensielocaties in Zeist en Zoutkamp (Groningen) en op Legerplaats Harskamp in Ede.