Weekoverzicht Defensieoperaties

Luitenant-generaal Kees Matthijssen kreeg de bijna 14.000 blauwhelmen van de VN-missie Minusma onder zijn bevel. Onder leiding van de nieuwe Force Commander zetten militairen zich in Mali in voor veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 12 tot en met 18 januari 2022.

Vergroot afbeelding Militairen poseren met bord voor C-130 Hercules
De Nederlandse C-130 bereikte de mijlpaal van 100 vlieguren.

Tijdens de periode dat Matthijssen Force Commander is, levert Nederland 15 extra militairen aan de staf van Minusma. Het gaat om een politiek, een militair en een juridisch adviseur, een tolk, assistenten en beveiligers.

Het C-130 Hercules-transportvliegtuig dat Nederland inzet voor Minusma heeft er inmiddels 100 vlieguren opzitten. Dat gebeurde tijdens een vlucht met 13.000 kilo vracht. De Hercules en 90 militairen ondersteunen de missie tot 1 mei.

Voor Minusma werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de VN-missie.

6 Nederlandse militairen ondersteunen de Europese trainingsmissie (EUTM) in Mali.

In het Afrikaanse land dragen daarnaast 2 stafofficieren van het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) bij aan de multinationale taakgroep Takuba. Dit gebeurt ook deels vanuit Tsjaad. De door Frankrijk geïnitieerde missie richt zich op het adviseren, assisteren en begeleiden van Malinese eenheden. Die worden in het noordoosten van Mali ingezet bij operaties tegen terroristen, in het bijzonder Islamitische Staat.

COVID-19

Defensie beëindigde de coronazorg in ziekenhuizen in Utrecht en Venlo. De hulptroepen waren niet langer nodig.

Militairen helpen de GGD in teststraten en bij het vaccineren tegen COVID-19. In totaal gaat het om 2.000 mannen en vrouwen. Van hen worden er momenteel 330 ingezet, de rest staat standby.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint er om samen sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.
 • Nederland voert het commando over de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Zr.Ms. Rotterdam is het vlaggenschip van dit internationale vlootverband. SNMG1 is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.

 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werkt een Nederlandse stafofficier aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Zr.Ms. Friesland is als nieuw stationsschip onderweg naar het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor counterdrugsoperaties en kustwachttaken.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde 52 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp.
 • Mijnenjager Zr.Ms. Schiedam vernietigde voor de kust van Rotterdam een explosief.
 • De Curaçaose militie ondersteunt de civiele autoriteiten bij het handhaven van de avondklok. Dit vanwege de verscherpte coronamaatregelen op het eiland.