Weekoverzicht Defensieoperaties

Tijdens een live firing exercise schoten Nederlandse militairen in Litouwen met scherpe munitie. Het optreden van militairen te voet en met gevechtsvoertuigen kwam hierin samen. Samen met Duitse, Noorse en Tsjechische eenheden trainden ze op de uitgestrekte schietbanen in zowel open als bebost terrein. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 17 tot en met 23 november.

Essentieel is dat commandanten overzicht houden over de posities van vijand en eigen troepen. Alleen dan kunnen de militairen veilig en met maximaal effect vuren.

Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Vergroot afbeelding Lange witte vrachtwagen rijdt ondergaande zon tegemoet.
De mobiele tandartspraktijk in Kosovo.

Kosovo

Het militair tandheelkundig personeel in Kosovo voerde de laatste van meer dan 500 behandelingen uit. Het team leverde daar sinds 10 september mondzorg aan Afghaanse evacués. Dat gebeurde vanuit een mobiele tandartspraktijk. Het merendeel van de evacués is inmiddels overgebracht naar het NAVO-land waarvoor zij ooit werkte in Afghanistan.

De Nederlandse ambassade in Kosovo bedankte het tandheelkundig team op Facebook voor zijn uitstekende werk. De dank was ook namens de Britse NAVO-commandant in het gebied.

Het tandheelkundig personeel is terug in Nederland.

Mali

Een Nederlands C-130 Hercules-transportvliegtuig voerde maandag in Mali de 1e vrachtvlucht uit. Het toestel arriveerde afgelopen week in het Afrikaanse land. Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma de komende 6 maanden met het vliegtuig en ongeveer 90 militairen.

Verder zijn kwartiermakers aan de slag in hoofdstad Bamako om de komst voor te bereiden van luitenant-generaal Kees Matthijssen en zijn 15-koppige staf. Matthijssen is door de VN aangewezen als nieuwe Force Commander van Minusma.

Voor de VN-missie werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen de Europese trainingsmissie (EUTM) in Mali. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen Minusma.

Zr. Ms. Friesland

Patrouilleschip Zr.Ms. Friesland begeleidde op de Noordzee een Russische onderzeebootjager van de Udeloy-klasse. Die voer met een schip dat inlichtingen verzamelt en een bevoorrader door de zogenoemde exclusief economische zone van Nederland.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
 • Zr.Ms Van Amstel maakt deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van de flitsmacht (VJTF) van de NAVO. Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat uit Canadese, Nederlandse, Noorse, Portugese en Spaanse eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel krijgt extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Deze vloot traint in internationaal verband in het hoogste geweldsspectrum, ondersteunt operaties en houdt zich bezig met diplomatieke activiteiten.
 • Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen maakt deel uit van Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Deze NAVO-vloot bevaart de Noordzee en Oostzee op zoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en zelfs nog uit de eerste.
 • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht Caribisch gebied.

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 44 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Harskamp, Zeist en Zoutkamp.