Weekoverzicht Defensieoperaties

De militaire brandweer van Vliegbasis Volkel heeft geholpen bij bluswerkzaamheden in het Brabantse Uden. Daar ging een skibaan in vlammen op. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 14 tot en met 20 april.

De brandende kunststof matten en rubberen onderlaag van de skibaan veroorzaken een grote, zwarte rookkolom.
De kunststof matten en rubberen onderlaag van de skibaan veroorzaken een heftige brand.

Vanwege de heftigheid van de brand, door kunststof matten en een rubberen onderlaag, had de brandweer behoefte aan snel veel water over een groot oppervlak. Voor deze taak is de E-One crashtender perfect inzetbaar. Daarnaast werd een commandovoertuig van Defensie ingezet.

Toevallig oefende de brandweer van de vliegbasis precies het rampenbestrijdingsplan met de Veiligheidsregio Brabant-Noord toen deze én een andere echte brand geblust moesten worden. Een dag eerder ontstond er rookontwikkeling in een F-16-hangaar tijdens werkzaamheden. Ook hier bood een crashtender uitkomst.

Afghanistan

De Resolute Support-missie in Afghanistan komt binnen 5 maanden ten einde. Dat heeft de NAVO-raad besloten. Er gaan binnenkort wel nog 80 extra Nederlandse militairen van de Force Protection naar het land. Zij springen bij omdat de veiligheidssituatie naar verwachting verslechtert en de dreiging voor eigen troepen en NAVO-bondgenoten toeneemt.

Aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan nemen op dit moment zo’n 150 Nederlandse militairen deel. Ze trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten. Zij begeleiden de veiligheidsdiensten bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering.

Coronacrisis

Bekijk de inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus.

Defensie ondersteunt het vaccinatieprogramma op Curacao. Dat gebeurt op verzoek van de lokale autoriteiten. Op Marinebasis Parera is een vaccinatiestraat ingericht.

Lopende operaties buitenland:

 • Defensie leverde personeel om te helpen bij de constructie van KNMI-meetapparatuur op Saba.
 • Defensie ondersteunt de NAVO bij het opbouwen van een dreigingsbeeld aan de buitengrenzen van het NAVO-gebied. Het gaat om gespecialiseerde capaciteit voor Open Source Intelligence. Het Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando levert de ondersteuning voor een maand.
 • In Irak beveiligen zo’n 120 militairen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • Nederland draagt in Litouwen met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire NAVO-aanwezigheid, de zogenoemde enhanced Forward Presence. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.
 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • 4 Nederlandse militairen bereiden in Burkina Faso een Afrikaans bataljon voor op deelname aan Minusma (2e helft dit jaar). De training duurt 10 weken en gebeurt samen met het Amerikaanse Global Peace Operations Initiative. Dergelijke taakgerichte ‘pre-deployment’ trainingen vergroten de capaciteiten van de deelnemers aan vredesmissies.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte in Nederland 71 keer uit na meldingen dat er ergens explosieven zouden liggen. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar nodig.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Militaire zoekspecialisten ondersteunden de politie. Ze kamden diverse panden uit in de omgeving van Den Haag en Amsterdam.
 • Vliegbasis Gilze-Rijen stelde beveiligde ruimten beschikbaar aan de Nationale Politie. Die is bedoeld voor de opslag van wrakstukken van een op 15 april bij Deventer neergestort vliegtuigje.