Helikopterbewapening

De Chinook-transporthelikopter, NH90-maritieme gevechtshelikopter en Apache-gevechtshelikopter kunnen ter bescherming, maar ook voor het aanvallen van doelen verschillende wapensystemen inzetten.  

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Lees ook: Laser- en radargeleide raketten voor Apache-gevechtshelikopters (7 maart 2023)

Vergroot afbeelding De M3M in de NH90. Het wapen kan dankzij een rail naar buiten worden gedraaid voor een groot schootsveld.
De M3M in de NH90. Het wapen kan dankzij een rail naar buiten worden gedraaid voor een groot schootsveld.

Chinook en NH90

De Chinook-transporthelikopter en de NH90-maritieme gevechtshelikopter zijn uit te rusten met het MAG-middelzware machinegeweer en het M3M-zware machinegeweer. Op de Chinook kunnen er maximaal 3 worden geplaatst: 1 aan elke zijkant en 1 op de geopende laadklep. Op de NH90 passen er maximaal 2. In de praktijk is het 1 machinegeweer aan de ene zijde en vaak een sensor console aan de andere zijde.

M3M-machinegeweer

De M3M heeft hetzelfde kaliber als de Browning M2-12,7mm-mitrailleur (de .50). De M3M is echter aangepast voor gebruik vanuit de lucht. Het wapen staat hiervoor op een speciaal onderstel van wapenfabrikant FN Herstal. Door een rails is het wapen naar buiten en binnen te schuiven. Ook is de vuursnelheid hoger. Kogels worden vanuit de munitiebox (600 patronen) via een metalen invoerrail naar het wapen geleid. Via een kleinere metalen afvoerrail worden de lege hulzen opgevangen in een metalen korf.


Specificaties M3M-machinegeweer

 • gewicht: 37 kilo
 • lengte: 1,65 meter
 • kaliber: .50 BMG (12,7x99mm)
 • effectief bereik: 1.850 meter (3.000 meter maximaal)
 • vuursnelheid: 1.100 schoten per minuut
Vergroot afbeelding Grondpersoneel (her)laadt de rocketpods met Hydra 70-raketten tijdens Helicopter Weapons Instructor Course op het Duitse oefengebied Bergen-Hohne, opleiding tot wapeninstructeur (2014).
Grondpersoneel (her)laadt de rocketpods met Hydra 70-raketten tijdens schietoefening.

Apache-gevechtshelikopter

De Apache AH-64D/E-gevechtshelikopter heeft verschillende wapensystemen om (gelijktijdig) in te zetten. Onder elke vleugel heeft de Apache 2 ophangpunten voor 2 type (antitank)raketten. Daarnaast heeft het toestel een boordwapen.

Boordwapen

Het boordwapen van de Apache is het Hughes M230 Chain Gun met maximaal 1.200 patronen. Het is een elektrisch 30mm-kanon met een vuursnelheid van 600-650 schoten per minuut. De munitie is ontworpen om bij inslag uit elkaar te spatten. De scherfwerking is dodelijk binnen een straal van 3 meter. De schutter richt het wapen met behulp van de helm. Door ergens naar te kijken richt het kanon zich hierop. Besturing is ook mogelijk via diverse sensoren.

Specificaties Hughes M230 Chain Gun boordwapen

 • gewicht: 55,9 kilo
 • lengte: 1,64 meter
 • breedte: 0,25 meter
 • hoogte: 0,30 meter
 • kaliber: 30mm (30x113mm)
 • effectief bereik: 1.500-1.700 meter (4.500 meter maximaal)

Hydra 70-raketten

De Apache kan in de standaarduitvoering maximaal 38 Hydra 70-raketten onder de vleugels meevoeren. De 2,75 inch-raketten zitten per 19 stuks in een zogenoemde rocketpod. Dit ongeleide wapen is effectief tegen grondtroepen en (licht)gepantserd materieel. Inzet van de raketten is ter ondersteuning van eigen grondtroepen.

Voor deze ongeleide raketten is ook een laser geleide kit beschikbaar om ze te veranderen in precision-guided munition: dit heet de Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS).  Door een guidance unit aan de raket toe te voegen kan deze nauwkeurig doelen raken.

Specificaties Hydra 70-raketten

 • lengte: 1,06 meter (motor exclusief lading)
 • diameter: 2,75 inch (70mm)
 • gewicht: 6,2 kilo (motor exclusief lading)
 • snelheid: 2.660 kilometer per uur
 • effectief bereik: 8.000 meter (10.500 meter maximaal)

AGM-114A Hellfire-raketten

In de standaarduitvoering heeft de Apache 8 Hellfire-raketten onder de vleugels. Maximaal kunnen er 16 mee: 4x4. De Hellfire-raket is een lucht-grondraket: Air to Ground Missile (AGM). De AGM is vooral bedoeld om tanks en pantservoertuigen uit te schakelen. Hiervoor maakt de Hellfire gebruik van een explosieve tandemlading, die het doorslagvermogen vergroot. Door 2 explosieven achter elkaar af te vuren wordt dezelfde plek 2 keer geraakt, waardoor de raket een dikker pantser kan doorboren.

De naam Hellfire komt van Helicopter launched fire-and-forget. Het is een lasergeleid wapen, dat met optische sensoren in de neus van de Apache naar het doelwit wordt geleid. Dit kan ook door zogenoemde joint terminal attack controllers met laserapparatuur op de grond. In dat geval verdwijnt  de Apache direct na het afvuren uit de gevarenzone of concentreert zich op een ander doelwit.

Specificaties AGM-114A Hellfire-raketten

 • lengte: 1,63 meter
 • gewicht: 46 kilo (inclusief explosieve lading 9 kilo)
 • snelheid: 1.530 kilometer per uur
 • bereik: 8.000 meter

Bewapening Echo-uitvoering

Het Delta-type van de Apache wordt vervangen door het Echo-type. De bewapening van de Apache Echo bestaat uit Hellfire- of Hydra 70-raketten en een 30mm-kanon met 1.200 patronen als boordwapen. Hier is niet direct iets aan veranderd. Wel komt er naar verwachting in 2026 een opvolger voor de Hellfire: de Joint Air to Ground Missile (JAGM). De JAGM zorgt voor meer nauwkeurigheid en de mogelijkheid om doelen op grotere afstand te raken.

De Echo’s met radar krijgen de capaciteit om doelen via de radar op te pikken, raketten af te vuren en ondertussen weg te vliegen. Met de Delta moet de laser continu op het doel worden gehouden.

Zelfbescherming Apache

De Apache heeft geavanceerde zelfbeschermingsmiddelen zoals een radar- en laserdetector en een infraroodstoorzender. Daarnaast kan de helikopter een chaff afvuren. Dit is een wolk van aluminiumsnippers die zorgt voor verstoring van het radarbeeld doordat de folie een deel van de radarbundel weerkaatst. Daarnaast beschikt de Apache over flares. Dit zijn magnesium lichtkogels. De temperatuur van afgevuurde flares zijn hoger dan de motor van de Apache waardoor hittezoekende raketten achter deze flares aan gaan in plaats van de helikopter.