MAG-middelzwaar machinegeweer

De MAG (Mitrailleuse d'Appui General, machinegeweer algemene ondersteuning) is een luchtgekoeld, middelzwaar machinegeweer. Het wapen kan worden ingezet tegen grond- en luchtdoelen. De MAG verschiet munitie van 7.62mm.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Specificaties

 • fabrikant: FN Herstal (Fabrique Nationale)
 • lengte: 1,27 meter
 • gewicht: 10,5 kilo
 • munitie: 7.62mm is (7.62x51mm NAVO-standaard)
 • aanvoer: patroonbanden van 230 patronen (bandgevoed)
 • effectieve dracht: 800 meter (op 2-poot-voorsteun), 1.200 meter (op 3-pootaffuit of voer-, vaar- of vliegtuigaffuit)
 • vuursnelheid: 700-750 schoten per minuut
 • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine (Korps Mariniers) en Koninklijke Luchtmacht
 • In gebruik bij: Koninklijke Marine, Korps Mariniers, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Landmacht
Vergroot afbeelding Een boordschutter vuurt vanuit een Cougar-transporthelikopter.
De boordschutter van een Cougar-transporthelikopter traint zijn vaardigheden.

Inzet

De MAG wordt ingezet tegen grond- en luchtdoelen, zoals:

 • groepen personeel in het open terrein;
 • personeel in ongepantserde voertuigen;
 • huizen;
 • lichte veldversterkingen;
 • wapenopstellingen.

De MAG-mitrailleur is in principe door 1 persoon te bedienen, maar voor het snel herladen en corrigeren van de schutter is een helper gewenst. Die laatste is ook nodig om het wapen met munitie lopend te vervoeren. Het wapen wordt gebruikt tot een afstand van 800 meter op de 2-poot-voorsteun en tot 1.200 meter op een 3-poot- of voertuigaffuit (vast onderstel).

Een goede MAG-schutter kan een doel treffen op een afstand van 800 meter. Daarvoor moeten trillingen worden geminimaliseerd door de voorsteun hard in de grond te duwen. De MAG wordt ook veel gebruik als boordwapen van verschillende voer-, vaar- of vliegtuigen. In dat geval wordt het op een speciale affuit geplaatst. Het staat dan stabieler en kan over een grotere afstand gericht vuren, tot 1.200 meter.

Vergroot afbeelding Een Bushmaster-infanterievoertuig met daarop 2 MAG-middelzware machinegeweren als boordwapens tijdens een patrouille in Mali 2015.
Een Bushmaster-infanterievoertuig met daarop 2 MAG-middelzware machinegeweren.

Gebruik

Per geweergroep van een infanterie-eenheid is er een MAG-team, bestaande uit een schutter en een helper. De FN MAG wordt gebruikt als boordwapen op Chinook-, Cougar- en NH90-transporthelikopters. Ook kan het wapen bijvoorbeeld op de snelle FRISC-motorboten van de Koninklijke Marine worden geplaatst. Daarnaast is de MAG in gebruik op het CV90-infanteriegevechtsvoertuig als coaxiaal wapen. Het beweegt evenwijdig aan het kanon en wordt gebruikt om ongepantserde doelen tot 1.000 meter uit te schakelen.

Betrouwbaar

Het wapen is eenvoudig in gebruik en heeft bewezen zeer betrouwbaar te zijn onder alle omstandigheden (weer, terrein, klimaat). Een MAG heeft standaard 1 loop en een wisselloop. Bij het schieten wordt de loop erg heet en moet daarom regelmatig gewisseld worden. Bij voorkeur na iedere 2 munitiekisten (bij snelvuur na 1 kistje), omdat beide lopen dan gelijkmatig slijten en nagenoeg dezelfde schietresultaten houden. Het wisselen kan binnen enkele seconden, zonder dat het wapen opnieuw afgesteld hoeft te worden.

Bijgeleverde onderdelen

De MAG heeft een draagriem en kan hiermee ook vanuit de heup worden bediend. Dit heeft vanwege de beperkte nauwkeurigheid niet de voorkeur. Verder wordt er een onderhoudstas bijgeleverd met onderhoudsmiddelen. Ook is er een speciale draagtas voor de wisselloop en een mondingsstop.

De mitrailleur wordt geproduceerd door de FN Herstal (Fabrique Nationale) in België en is ontwikkeld in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Sinds de productie vanaf 1958 is het door meer dan 80 landen gebruikt.