Nederland verlengt bijdrage NAVO-troepenmacht in Litouwen met 2 jaar

Nederland blijft in ieder geval tot eind 2026 militairen leveren aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen ter afschrikking van Rusland. Dat heeft minister Kajsa Ollongren de Tweede Kamer per brief laten weten. Het maximum aantal Nederlandse militairen dat deelneemt aan de missie enhanced Forward Presence (eFP) blijft 350.

Vergroot afbeelding Militairen uit verschillende landen in Litouwen.
Archieffoto: Rukla, Litouwen. Nederlandse militairen werken en trainen samen met collega's uit andere landen.

Op dit moment zijn er ongeveer 270 tot 300 Nederlandse militairen in Litouwen. Het doel van de missie in het land is de bevolking te laten zien dat de NAVO paraat staat. Ollongren “Het is een belangrijk signaal naar onze bondgenoten én Rusland. Onze militairen leveren hier een cruciale bijdrage aan de afschrikking en verdediging. Samen houden we Europa veilig.”

Vergroot afbeelding Een tank rijdt door het landschap in Litouwen.
Archieffoto van een oefening in Litouwen met van Duitsers geleende tank.

Tweede verlenging

Nederland neemt sinds 9 februari 2017 deel aan eFP. De bijdrage aan de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid werd in 2021 al eens verlengd. Nu gebeurt dit opnieuw, omdat de Russische dreiging verder is toegenomen.

Naast Nederland leveren ook Duitsland (560 militairen), België (200 militairen), Noorwegen (140 militairen) en Tsjechië (36 militairen) een bijdrage aan de missie. Voor Nederland zijn 13 Lichte Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade van het Commando Landstrijdkrachten regelmatig actief in Litouwen.

Nederland bespreekt met Duitsland de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan een permanente Duitse brigade in Litouwen.