Bewoners en personeel Bronbeek lopen Sunset March

Bewoners en personeel van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek liepen vanavond in Nijmegen de Sunset March. Met de Sunset March eren veteranen geallieerde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Vergroot afbeelding Twee stenen met teksten vormen samen het Waalcrossingmonument de Oversteek.
Het Waalcrossingmonument de Oversteek.

Bij zonsondergang gaan dagelijks de 48 lichtmasten op de brug De Oversteek 1 voor 1 in een traag tempo aan, terwijl een veteraan meeloopt. De lampen staan symbool voor de 48 geallieerde militairen van de 82e Airborne Divisie, die sneuvelden tijdens operatie Market Garden. Tijdens deze operatie wisten de Amerikanen ondanks felle Duitse tegenstand de overkant van de Waal te bereiken.

Een van de wandelaars was adjudant buiten dienst Ferry Visser, bewoner van Bronbeek. Hij werd geboren in 1943 en groeide op in Berg en Dal. Tijdens de oorlog werd zijn huis verwoest. Na de oorlog werkte zijn vader als luitenant bij de 82e Airborne Divisie. Dankzij dit werk had het gezin eten en onderdak. Visser loopt de Sunset March uit morele plicht, om zijn respect en dankbaarheid te tonen.

Vorig jaar bracht Visser het idee naar voren om ter gelegenheid van de 160e verjaardag van Bronbeek de Sunset March te lopen. Dat gebeurde nu dus voor de tweede keer.

Na afloop van de mars legden de bewoners en het personeel een bloemstuk neer bij het Waalcrossingmonument de Oversteek. Daarna gaven zij de eregroet.

Vergroot afbeelding Bewoners en personeel leggen een bloemstuk bij het Waalcrossingmonument.
Bewoners en personeel leggen een bloemstuk neer bij het Waalcrossingmonument.

Zichtbare brug

De initiatiefnemers eren met de mars niet alleen de gesneuvelden. Ze willen ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die wereldwijd tijdens missies hebben bijgedragen aan vrede en vrijheid en dat nog steeds doen.

Veteranen uit binnen- en buitenland kunnen de mars lopen. Aanmelden voor een specifieke dag kan via www.sunsetmarch.nl. Een groep van 31 veteranen is beschikbaar op de dagen dat niemand zich aanmeldt.

Vergroot afbeelding Bewoners en personeel van Bronbeek lopen bij zonsondergang over de brug De Oversteek.
Bewoners en personeel lopen de Sunset March.

Tehuis voor veteranen

Bronbeek is een museum en kenniscentrum van het koloniaal-militair verleden van Nederland. Daarnaast is het een tehuis voor veteranen van alle onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht en van het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).