Regenboogloper op ministerie voor sociale acceptatie LHTB+

Met het uitrollen van een speciale regenboogloper staat Defensie vandaag stil bij Coming Out Day. Op die manier vraagt de organisatie aandacht voor de sociale acceptatie van LHTB+. Defensie doet dit sinds 2009 jaarlijks op 11 oktober. Het wordt ook wel gezien als de afsluiting van Diversity Week, waar de hele Rijksoverheid sinds 3 oktober aandacht aan besteedt.

Vergroot afbeelding Uitrol van een regenboogloper.
Defensie rolde vandaag de speciale regenboogloper uit.

Hoofddirecteur Personeel generaal-majoor Joris Legein rolde bij het ministerie in Den Haag de loper uit. Dat deed hij samen met secretaris-generaal Maarten Schurink en kapitein Jaus Müller. Hij is voorzitter van SHK, het netwerk dat staat voor LHBT+-emancipatie bij Defensie.

Goede weg ingeslagen

Zij erkennen dat Defensie de juiste weg is ingeslagen, maar dat de eindbestemming nog niet is bereikt. Er zijn nog steeds voorbeelden van niet-inclusief gedrag binnen de krijgsmacht. Joris Legein: “Hoe vaak gebeurt het niet dat je hoort dat collega’s negatief praten over iemand die ‘anders’ is. Het is kwetsend en onacceptabel. En ik hoop en verwacht dat collega’s hier wat van zeggen.”

Hij vraagt zich dan ook af of dit geaccepteerd zou worden als het gaat over iemand die deze mensen zelf liefhebben. “Onze kinderen, ouders, partners, familie of beste vrienden. Of het nu gaat om bijvoorbeeld geaardheid, genderidentiteit of religie: ga het gesprek aan en kom voor elkaar op. Dan komen we steeds dichter bij de werkgever die we willen zijn: allemaal anders maar toch één.”

Schurink vult aan: “Wij beschermen wat ons dierbaar is. Dat je mag zijn wie je bent en mag zeggen wat je vindt. Met respect voor de ander. We hebben een gezamenlijke plicht om dat groot goed met elkaar te blijven beschermen.”