Rode Baretten vechten in Griekenland tijdens Swift Response

128 parachutisten van 11 Luchtmobiele Brigade landden op 12 mei in Anthofito in Griekenland. De luchtmobiele militairen oftewel de Rode Baretten deden mee aan Swift Response. Een belangrijk onderdeel van deze oefening was de inzet van een geneeskundige eenheid. De volledige operationele medische keten werd onder realistische omstandigheden getraind. Swift Response eindigde vandaag.

De parachutisten waren met 6 Amerikaanse C-17 Globemaster-transportvliegtuigen vertrokken vanaf vliegbasis Aviano in Italië. Bepakt met rugzakken, wapens en munitie konden ze 48 uur vechten en overleven. Na de sprong veroverden ze, met behulp van helikopters en vliegtuigen, belangrijke ‘vijandelijke’ doelen in Griekenland. De brigade had een compagnie Griekse parachutisten onder bevel. Ook werkten de zogeheten ‘pathfinders’ van de brigade met Griekse special forces. Naast Amerikaanse en Griekse helikopters en vliegtuigen deden ook Duitse kisten mee.

Boodschap

De jaarlijkse multinationale airborne-oefening startte met het gelijktijdig droppen van duizenden parachutisten. Niet alleen in Griekenland, maar ook in Spanje en Estland. Uit de training bleek dat de coalitie grote aantallen militairen zeer snel en over grote afstand door heel Europa kan inzetten. Daarmee liet Swift Response zien dat de NAVO de bondgenootschappelijke verdediging serieus neemt. Die boodschap was gericht aan de ‘Volga Group’, de fictieve paramilitaire vijand. Maar ook aan potentiele tegenstanders in de echte wereld.

Geneeskundig vervoer

Voor het eerst trainde de brigade de volledige keten van het geneeskundige vervoer van gewonde militairen. Dit is een complex proces, zeker bij luchtmobiele operaties. De afstanden tot ziekenhuizen zijn daarbij veel groter dan bij grondoptredens. Het komt aan op de eerste zorg, vanaf de plek waar de militairen gewond zijn geraakt tot in het veldhospitaal. Deze ‘Role 2’ heeft chirurgische capaciteit. Gewonden worden daar naartoe vervoerd met medische helikopters. In de Role 2 worden ze, dicht bij het gevecht, gestabiliseerd.

11 Geneeskundige Compagnie oefende dit met de Amerikaanse 173rd Airborne Brigade. Deze eenheid kan een volledige Role 2 door de lucht transporteren en bij het gevecht opbouwen. Die capaciteit ontbreekt in Nederland nog. De gestabiliseerde ‘patiënten’ werden, samen met een medisch team, teruggevlogen naar een goed uitgerust ziekenhuis in Italië.

Uitdagende en onbekende locaties

In een paar dagen trainde de Luchtmobiele Brigade, met behulp van alle ondersteunende eenheden, haar belangrijkste manoeuvremogelijkheden en specialismes. Dit deden ze op grote schaal en op uitdagende en onbekende locaties in Europa. Lichte en snel inzetbare eenheden zoals 11 Luchtmobiele Brigade zijn, door de huidige veiligheidssituatie, bijzonder relevant voor Europa en de NAVO.