Militairen voorbereid op orkaanseizoen

Wanneer natuurgeweld in het Caribisch gebied toeslaat is het noodzaak zo snel mogelijk goede hulp te bieden. Daarom hebben zo’n 300 militairen zich de afgelopen dagen op Sint Maarten voorbereid op het orkaanseizoen. Dat houdt de Bovenwindse eilanden van juni tot en met november in zijn greep.

Vergroot afbeelding
Mariniers ontruimen een gebouw: een van de trainingsscenario's tijdens de HUREX.

Het betreft een trainingsscenario dat zomaar realiteit kan zijn, zoals in 2017. Toen raasde Irma over het Caribische eiland. De ravage die de orkaan aanrichtte staat eenieder nog op het netvlies gegrift. De noodsituatie had tot gevolg dat schades getaxeerd moesten worden. Verder werd er onder meer militaire bijstand verleend vanwege plunderingen, zijn gebouwen ontruimd en wegen vrijgemaakt van allerlei obstakels. Ook nu waren dit de ingrediënten van de training.

Vergroot afbeelding Militairen verzorgen gewonden die in het gras liggen.
Het trainen van het verlenen van hulp aan gewonden.

Vertrouwen

“Eenmaal in  de 2 jaar organiseren we een hurricane exercise”, vertelt luitenant-kolonel der mariniers Tim van Wijk. “Het gaat om een gereedstellingsoefening. Dan kijken we hoe we Nederland en onszelf alarmeren.” Verder gaat het erom de militairen en materieel zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen. “Het is een blauwdruk, voor het geval dat om onze hulp wordt gevraagd na een orkaan”, licht Van Wijk toe. Hij kijkt terug op een geslaagde oefening. “En dat geeft vertrouwen. Niet enkel voor ons, maar het is ook een signaal voor alle Caribische eilanden: we zijn voorbereid."

Minister van Defensie Kajsa Ollongren bezocht de troepen. “Ontzettend goed om te zien hoe de mannen en vrouwen in actie komen. Hun inzet is van groot belang wanneer er inderdaad om onze hulp wordt gevraagd na het overtrekken van een tropische storm.”

Aan de oefening namen niet alleen militairen, inclusief mariniers, uit Sint-Maarten en Aruba deel. Ook collega’s van de landmacht, onder wie een deel van de genie, en de bemanning van het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan trainden mee.