Commandant der Strijdkrachten bij Patrioteenheid: “Die is er niet voor niets”

Het is nog niet gebeurd, de inslag van een vijandelijk projectiel op NAVO-grondgebied. Als het aan de Nederlandse en Duitse militairen in Centraal-Slowakije ligt, blijft dat ook zo. Vanuit het Oost-Europese land beschermen ze met een Patriot- luchtverdedigingssysteem vitale objecten, het grondgebied en zijn inwoners tegen eventuele dreigingen vanuit de lucht. “Niet bepaald onbelangrijk”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim vandaag. Hij bezocht de ongeveer 100 Nederlandse militairen in Slowakije.

Vergroot afbeelding Nederlandse militairen zijn alweer sinds 22 april operationeel in Slowakije.
Nederlandse militairen zijn alweer sinds 22 april operationeel in Slowakije.

“Het lijkt alsof ze niets te doen hebben, want vuren was tot nu toe niet nodig. Iedereen hoopt dat dit zo blijft, maar als het erop aankomt zijn ze berekend op hun taak.”

Dat de Nederlandse militairen operationeel zijn dateert alweer van 22 april. Inmiddels is de eerste lichting afgelost. “Ook deze rotatie beseft heel goed hier niet voor niets te zijn. Het viel me op dat het moreel hoog is”, aldus Eichelsheim.

Vergroot afbeelding Generaal Eichelsheim bij de Patrioteenheid in Slowakije: "Als het erop aankomt zijn ze berekend op hun taak.”
Generaal Eichelsheim bij de Patrioteenheid in Slowakije: "Als het erop aankomt zijn ze berekend op hun taak.”

Meerdere launchers

Nederland staat in Centraal-Slowakije met 1 vuureenheid. Die bestaat uit meerdere launchers, een vuurleidingscentrale en een radar. Verder zijn er een commando- en een logistiek element aan toegevoegd.

De militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando uit Vredepeel treden gezamenlijk op met hun Duitse collega’s, die 2 vuureenheden hebben ingezet.

Vergroot afbeelding Generaal Eichelsheim toonde zich zeer geinteresseerd over het reilen en zeilen bij het Patriot-detachement.
Generaal Eichelsheim toonde zich zeer geinteresseerd over het reilen en zeilen bij het Patriot-detachement.

Op verzoek van de NAVO

Beide landen zijn ingezet op verzoek van de NAVO. Duitsland heeft de leiding.

Met het Patriot-systeem zijn helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten uit te schakelen.