Militaire ondersteuning Limburg beëindigd

Voor de militairen die afgelopen dagen in Limburg hielpen tijdens de wateroverlast zit het werk erop. Vandaag reden ze met vrachtwagens nog een pendeldienst voor bewoners van Bergen. Het Maasdorp was een aantal dagen geïsoleerd door hoogwater. Dankzij de pendel konden bewoners van en naar hun huis. Ook werd de  noodbrug over de Geul in Valkenburg vanochtend weer afgebroken, nadat de oorspronkelijke brug was gerepareerd.

800 militairen ingezet

Vanaf woensdag ondersteunde Defensie de Veiligheidsregio’s in Zuid- en Noord-Limburg. Officieel eindigde de inzet 18.00 uur vandaag. In totaal zijn 800 militairen in het overstroomde gebied aan de slag geweest.

Commandant toont zich tevreden

Kolonel Ruben Koopman kijkt als Regionaal Militair Commandant Zuid tevreden terug op de militaire bijstand. “We hebben erg snel gehandeld toen we opgeroepen werden. We konden ons goed nuttig maken in Limburg. We hebben bovendien veilig gewerkt; iedereen is heelhuids thuisgekomen. De Limburgse bevolking en de veiligheidspartners hebben gezien dat ze op ons kunnen rekenen. Onze militairen vonden het waardevol iets bij te dragen aan het oplossen van deze crisis. Ze hebben zich flexibel en veelzijdig getoond; geen taak was ze te veel. Het doet ons goed mensen in nood te hebben geholpen.”

Zichtbare hulp

De militaire expertise werd op verschillende manieren benut. De praktische hulp werd zichtbaar bij onder meer het evacueren van inwoners, het vullen en plaatsen van zandzakken en het begaanbaar maken van wegen. Ook hielpen ze de brandweer een gat in een dijk te dichten en plaatsten ze in mum van tijd ’s nachts een noodbrug. De Koninklijke Marechaussee droeg bij aan veiligheid door politietaken uit te voeren. Denk hierbij aan het opvangen van slachtoffers en het afzetten van wegen.