Spike LR-antitankraketsysteem

De Spike LR is een draagbaar antitankraketsysteem voor de (middel)langeafstand, met een bereik van 200-4.000 meter. Een militair vuurt het wapen af vanaf een kleine 3-pootstandaard. Het kan worden ingezet tegen personen en (zwaar) gepantserde doelen zoals gevechtstanks.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Lees ook: Krijgsmacht krijgt meer en modernere antitankwapens (11 december 2020)

Het systeem bestaat uit 2 delen: de lanceerinrichting met optische doelzoeker en het vuurcontrolesysteem en de Spike LR-raket zelf. Het systeem is draagbaar en kan op meerdere manieren worden gebruikt:

  • Fire and forget: de doelzoeker wordt op een doelwit ingesteld en de raket afgevuurd. Daarmee is de schutter klaar. Een militair hoeft het doelwit dus niet in het oog te houden en de raket bij te sturen, al dan niet via een draad. Dit betekent ook dat de militair direct na het afvuren weer in dekking kan of zich naar een andere positie kan begeven.
  • Fire, observe and update: de raket klimt na afvuren steil omhoog. De schutter observeert en mikt de raket op een doelwit buiten het eigen zicht.
  • Fire and steer: De raket wordt afgevuurd al dan niet op een ingesteld doelwit. Vervolgens kan de militair nieuwe informatie sturen naar de raket sturen. Zo kan het doel dus zelfs na afvuren nog worden veranderd.

Na het afvuren klimt de raket, om daarna abrupt te dalen. Op die manier raakt de Spike LR een doelwit op het dak, waar de bepantsering het dunst is.

Specificaties

  • fabrikant: Rafael
  • gewicht: 26 kilo (koker met raket (13 kilo), 3-poot (3 kilo), lanceerunit met (nacht)zichtapparatuur (9 kilo) en batterij (1 kilo)
  • lengte: 1,2 meter
  • bereik: 200 tot 4.000 meter
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers
Vergroot afbeelding Een Gill-antitankraket slaat van boven in op een doelwit, oefenterrein Bergen-Hohne 2010.
Een Gill-antitankraket slaat van boven in op een doelwit, oefenterrein Bergen-Hohne 2010.

Tandem

De raket kan zwaar gepantserde doelen uitschakelen, zelfs als ze een zogenoemd Explosive Reactive Armour hebben. De Spike heeft hiervoor een tandem HEAT-springkop (High Explosive Anti Tank). Met het eerste deel van de explosieve tandem slaat de raket door het explosieve schild. Met het tweede deel door de bepantsering.

Eenvoudig en licht

Het systeem is eenvoudig te bedienen en relatief licht. Een team van 2 militairen draagt vrij gemakkelijk 2 raketten, een 3-poot en lanceerunit met infraroodkijker in/op hun rugzakken.

Luchtmobiele Speciale Voertuigen

Infanteristen nemen het antitankraketsysteem mee op Fennek-verkenningsvoertuigen. De luchtmobiele brigade doet dit op Luchtmobiele Speciale Voertuigen. Hij wordt niet op de voertuigen gemonteerd, maar wordt altijd afgevuurd vanaf de bijbehorende 3-poot.

CV90

Tijdens de midlife update van de CV90-infanteriegevechtsvoertuig krijgt  het voertuig meerdere Spike LR-lanceerinrichtingen ingebouwd. En worden de doelrichtmiddelen van de Spike LR geïntegreerd in de systemen van de CV90. Daarmee kan de CV90 in de toekomst ook Spike LR-raketten lanceren.