Fennek-verkenningsvoertuig

De Fennek is een licht  verkennings- en bewakingsvoertuig. De Fennek is vernoemd naar een kleine woestijnvos vanwege een aantal kenmerken: stil, onopvallend, scherp observerend en zo nodig snel en fel.

Specificaties

 • Aantal:  365
 • Lengte: 5,58 meter
 • Breedte: 2,55 meter
 • Hoogte: 2,29 meter
 • Gewicht: 10.400 kilo (gevechtsklaar)
 • Motor: 6-cilinder diesel, 177 kilowatt
 • Bemanning: 3
 • Bewapening: zware 12,7mm-mitrailleur (.50)  (op afstand bestuurbaar)
 • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht

Types

Om het Fennek-verkenningsvoertuig zo min mogelijk te laten opvallen, is het voertuig laag en de motor stil. De uitlaatgassen worden zo verspreid dat deze slecht zijn te zien op warmtebeelden. Ook kan hij goed uit de voeten in moeilijk begaanbaar terrein.

De Fennek is moeilijk zichtbaar, maar laat zijn bemanning juist veel zien. Het voertuig heeft een speciale waarnemingsuitrusting (BAA-module). Deze kijker kan van binnenuit omhoog worden geschoven tot 1,5 meter boven het dak. De module kan ook buiten het voertuig worden geplaatst op een statief en tot een afstand van 40 meter vanuit het voertuig worden bediend. De BAA-kop bestaat uit  een laserafstandsmeter, een digitale camera en een warmtebeeldkijker. Met die eerste kijker kan de bemanning kilometers ver kijken en met  warmtebeeldkijker in het donker.

7 types

Defensie beschikt over 365 Fenneks, verdeeld over 7 types:

 • 144 verkenningsvoertuigen, zoals hierboven omschreven
 • 45 voorwaartse waarnemer
 • 8 tactical aircontrol party
 • 63 algemene diens
 • 39 mortier
 • 48 medium range antitank
 • 18 Stinger weapon platform

Voorwaartse waarnemer (VWWRN)

De Fennek-VWWRN vervangt sinds 2007 de YPR-infanterierupsvoertuig voor voorwaartse waarnemersgroepen. Deze verkenners zijn de ogen van de vuursteun en sporen militairen doelen op van grote afstand. De houwitsers van de artillerie, scheepsgeschut en jachtvliegtuigen kunnen met de gegevens van de Fennek doelen snel en nauwkeurig onder vuur.

De voertuigcommandant of vuursteunofficier beschikt over (radio)apparatuur en een geavanceerd informatiesysteem met speciale software voor het aanvragen van vuursteun.

Tactical aircontrol party (TACP)

De Fennek-TACP is speciaal uitgerust voor waarneming en missieleiding voor luchtsteun aan grondtroepen door zogenaamde tactical air control parties. De TACP verschilt van de VWWRN door een radio waarmee contact wordt onderhouden met vliegtuigen.

Algemene dienst (AD)

De AD is een Fennek voor algemene doeleinden en verschilt van het Fennek-verkenningsvoertuig door het ontbreken van de BAA-kop. De AD wordt veel gebruikt als commandovoertuig. Het is dan een vervoermiddel voor commandanten van pelotons. De Fennek wordt dan dus niet gebruikt voor verkennen en bewaken. Ook is er bijvoorbeeld een zogenoemde PFHF-variant (provisions for high frequency radio’s), waarmee radioapparatuur wordt vervoerd.

Mortier (MR)

De Fennek-MR is een afgeleide versie van de AD en vervoert een 81mm-mortier voor gevechtsondersteuning in de frontlijn. De munitie en het mortier liggen op het achterdek. Om te vuren moeten militairen het wapen, het affuit (onderstel) en de richtmiddelen, in elkaar zetten.

Medium range antitank (MRAT)

De MRAT-versie is vergelijkbaar met de Fennek-mortier maar vervoert een lanceersysteem voor antitankraketten. De raketten worden vanaf een statief buiten het voertuig afgevuurd.

Stinger weapon platform (SWP)

De luchtverdedigingsversie van de Fennek heeft een volledig geïntegreerd Stinger Launching System (SLS). Hierin staan 4 Stingerraketten gereed voor afvuren vanuit 2 lanceerinrichtingen. De schutter bedient het systeem van binnenuit. Hij richt het SLS met een enkele druk op de knop automatisch op het doel. De commandant krijgt op een beeldscherm informatie te zien over het geïdentificeerde luchtbeeld. Op basis van deze informatie beslist hij zelfstandig over eventueel wapengebruik. Het systeem kan tegelijkertijd 2 Stingers activeren en kort na elkaar afvuren.