Koning: "Landmacht krijgt ijzeren vuist terug"

Koning Willem-Alexander heeft vandaag in Amersfoort de 'standaard' uitgereikt aan het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia. Hierbij richtte hij zich tot de aangetreden landmachtmilitairen: “U krijgt uw ijzeren vuist terug”, doelend op de gevechtstanks die Nederland gaat aankopen. 

Prinses Amalia

Prinses Amalia, wier naam het tankregiment nu draagt, was ook aanwezig tijdens de plechtige ceremonie, waar ook cavalerieruiters aan deelnamen. Prinses Amalia kreeg een broche met het regimentsembleem aangeboden.

Het nieuwe tankregiment bestaat uit meerdere zogenoemde 'staande eenheden'. Dit zijn nu het Duits/Nederlandse 414 tankbataljon met Leopardtanks 2A6M, het Cavalerie Ere-escorte dat ceremoniële diensten te paard uitvoert, en de Fanfare Bereden Wapens. Hier komt binnen een paar jaar nog een nieuw op te richten volledig Nederlands tankbataljon bij met de nieuwste Leopard 2A8 tanks. Ook wil Defensie hier onbemenste systemen aan toevoegen.

Essentieel

Het nieuwe Regiment markeert het belang van de cavalerie en de gevechtstank. Tanks zijn essentieel voor de gevechtskracht van de landmacht. Ze combineren vuurkracht, beweeglijkheid en bescherming in één wapensysteem. De landmacht neemt deze Leopard 2A8 tanks ook in gebruik met een actief beschermingssysteem tegen inkomende projectielen.

Oriëntatiepunt

De cavalerie voerde destijds om praktische redenen geen vaandel maar een handzamere variant te paard: 'de standaard'. En dat doet de cavalerie en de andere 'bereden wapens' nog steeds. 

Toen de landmacht nog met paarden vocht werd de standaard als oriëntatiepunt op het slagveld gebruikt. Ook verhoogde deze het moreel om door te vechten. Tegenwoordig vervullen standaards evenals vaandels een ceremoniële functie. Alleen de Koning kan een standaard of vaandel uitreiken. De laatste keer dat dit gebeurde bij de landmacht was in 2011, aan het Korps Militaire Administratie.

Ceremonieel

Het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia zet de tradities voort van de Regimenten Huzaren van Sytzama, Huzaren Prins Alexander en Huzaren Prins van Oranje. Deze stamregimenten leverden hun standaarden op ceremoniële wijze in bij de koning.