Defensie Materieel Organisatie heet voortaan Commando Materieel en IT (video)

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft een nieuwe naam. De organisatie heet voortaan Commando Materieel en IT (Commit). De toekomst van Defensie wordt nog meer hightech en informatiegestuurd dan nu het geval is. De scheidslijn tussen wanneer iets alleen een IT-project of materieelproject is, vervaagt. Zonder IT rijdt, vliegt en vaart er straks niets meer. Daarom is de IT-component aan de naam toegevoegd.

Het Commit zorgt er dus voor dat militairen met modern, robuust, veilig materieel en goede IT kunnen werken.

“Commit is met zijn kennispositie en ervaring een belangrijke speler om de krijgsmacht digitaal te helpen. Dat gebeurt bij het transformeren naar een slimme en technologisch hoogwaardige organisatie.” Dit zei Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim vandaag toen de nieuwe naam werd gelanceerd. Tevens overhandigde hij de  Commit-vlag aan viceadmiraal Arie Jan de Waard, die nu geen directeur meer is maar commandant.

Commando

Commandant De Waard: “We vergroten de impact van ons werk door volledig integraal samen te werken en innovatie door te voeren in projecten en bedrijfsvoering.” 

Het begrip ‘commando’ onderstreept dat het Commit op gelijke voet staat met de andere Defensieonderdelen. Het Commit is de onmisbare strategische partner van de CDS, van de operationele onderdelen en van internationale partners.

Materieel en IT

Militairen moeten onder alle omstandigheden kunnen vertrouwen op het materieel en de IT waar ze mee werken. Het Commit zorgt daarvoor. Met een mix van militairen en burgers voorziet Commit in wat nodig is, van gevechtslaars tot geavanceerde (wapen)systemen. Het levert daarmee een bijdrage aan de slagkracht van de krijgsmacht.

Video: lancering Commit

18 jaar geleden gestart, 9 directies gevormd, samengebracht tot 1 organisatie. Het is nu tijd voor een nieuwe naam. 

De toekomst van Defensie zal nog meer high tech en informatiegestuurd zijn dan nu al het geval is. Materieel en IT gaan steeds meer hand in hand. De scheidslijn tussen wanneer iets enkel een IT-project of materieelproject is vervaagt. Het is juist de verbinding tussen materieel en IT die steeds belangrijker wordt. Sterker nog: dat is de manier om de impact van ons werk binnen de krijgsmacht te vergroten. Want zonder IT rijdt, vliegt en vaart er straks niets meer. Wij committeren ons aan het leveren van het beste materieel en de beste IT. En dus mag de IT-component niet ontbreken in de nieuwe naam. 

Tijdens de oprichting van de organisatie in 2005 werd als tijdelijke werktitel Defensie Materieel Organisatie gekozen. Er is heel wat gebeurd in de tussentijd. 

Sinds 2020 valt DMO hiërarchisch gezien rechtstreeks onder de CDS. We zijn de onmisbare strategische partner van de CDS, van de operationele onderdelen en van internationale partners. Het is daarom het uitgelezen moment om bij het wijzigen van de naam ook te markeren dat we onder commando vallen van de CDS. Het begrip commando onderstreept bovendien dat we op gelijke voet staan met de andere Defensieonderdelen. Zo is commando, materieel en IT ontstaan. Een naam om trots op te zijn.