Defensie Cyber Commando

Het Defensie Cyber Commando (DCC) is het digitale wapen van Defensie. Het DCC kan digitale systemen van tegenstanders aanvallen, manipuleren of uitschakelen. Daarnaast heeft het ook een expertisecentrum en cyberreservisten. Het DCC valt direct onder de Commandant der Strijdkrachten.

Het DCC zet cyber offensief in. Met cyberoperaties kan het DCC systemen van andere landen of (terroristische) organisaties aanvallen. Bijvoorbeeld door met computervirussen te zorgen dat tegenstanders niet meer in hun eigen digitale systemen kunnen.

Kennis en training

Onderdeel van het DCC is het expertisecentrum op het gebied van cyber binnen Defensie: het Cyber Warfare and Training Centre (CWTC). Hier verzorgt het DCC ook trainingen en opleidingen voor de krijgsmacht en haar partners.

Cyberreservisten

Bij het DCC werken cyberreservisten. Dit zijn specialisten die werken bij cybersecurity-bedrijven of organisaties waar cybersecurity belangrijk is en zich daarnaast inzetten voor Defensie. Het DCC zet deze cyberreservisten in tijdens cyberoperaties, of ze werken vanuit het DCC bij verschillende krijgsmachtsdelen.

Meer informatie over cyberreservist worden staat op werkenbijdefensie.nl. Daar staan ook de vacatures voor cyberreservisten.