F-35’s en F-16’s gaan ’s avonds op pad

Gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht gaan vanaf vandaag weer in de avond vliegen. Vanaf Vliegbasis Leeuwarden gaan F-35’s op pad, vanaf Volkel zijn dat F-16’s. De vliegers oefenen het gebruik van nachtzichtapparatuur. Dit kan uiteraard alleen in de volledige duisternis.

Voor de regio Leeuwaren geldt dat de vliegers vanaf maandag tot en met donderdag tot 22.30 uur in de lucht zijn. Vrijdag zijn de vluchten alleen overdag. De oefeningen vinden de komende 2 weken plaats.

Vanaf Volkel kunnen de F-16’s van maandag tot en met donderdag tot 23.00 uur te horen zijn. Ook daar wordt vrijdag alleen overdag gevlogen. De oefening vanaf Volkel was al eerder bezig en duurt nog tot en met volgende week.

De jachtvliegtuigen bevinden zich voornamelijk boven zee. Maar er wordt ook boven de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant gevlogen.

Missies

Het is van groot belang dat de vliegers met hun nachtzichtapparatuur kunnen trainen. Tijdens missies wordt namelijk veel in de avond- en nachtelijke uren gevlogen. Dit vergt specifieke training en ervaring. Dit geldt zeker als er meerdere vliegtuigen tegelijk in de lucht zijn en er sprake van dreiging is. Dankzij intensieve trainingen houden de vliegers hun vaardigheden op peil.

Hinder

Meer over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen.