Veteranen in de schijnwerpers: “Ik sleepte mijn kameraad weg”

In de aanloop naar de 20e Veteranendag staat vanaf vandaag iedere week een moedige veteraan in de schijnwerpers. Actief dienende- en oud militairen worden op Veteranendag.nl geïnterviewd over bijzondere gebeurtenissen tijdens hun missies. Opperwachtmeester Dayrohn Wiesken vertelt in de eerste aflevering hoe hij een collega uit een kogelregen redde in Afghanistan.

De nieuwe rubriek op Veteranendag.nl heet Verhalen van moed. De interviews zijn niet alleen te lezen, maar ook beschikbaar als podcast en video.

Dayrohn Wiesken blikt terug op de beschieting van zijn collega. “De kogel gaat dwars door zijn been”, vertelt hij. “Op dat moment denk ik: misschien ga ik ook gewond raken, misschien ga ik zelfs dood. Maar ik weet zeker: ik ga hem halen. Even later sleepte ik hem weg.”

Onvoorstelbaar

Later blijkt dat de kogels afkomstig zijn van andere Nederlandse militairen. In het interview vertelt Wiesken hoe hij met dat nieuws omging. “Toen ik dat hoorde, kon ik het me eerst niet voorstellen.”

29 juni

Wiesken is de eerste van in totaal 20 veteranen die in de komende weken aan het woord komen. Hun verhaal sluit steeds aan bij het thema van één van de vorige Veteranendagen. De volgende aflevering is beschikbaar op 21 februari.  

De serie loopt tot zaterdag 29 juni. Dan vindt de 20e editie van Veteranendag plaats.