Boek over inzet verbindingsdienst tijdens oorlog in voormalig Joegoslavië

Jarenlang zweeg haar vader over zijn inzet bij de oorlog in voormalig Joegoslavië. Maar na de dood van zijn vrouw in 2020 begon luitenant-kolonel b.d. Hans Vermaas eindelijk te praten over de missie Unprofor (1992-1994). Zijn dochter journaliste Maranke Pater-Vermaas tekende het verhaal van haar vader en zo’n 60 andere veteranen op. Die zijn te lezen in het boek ‘Voor altijd Verbonden’.

Vergroot afbeelding Omslag van een boek met de tekst Voor altijd verbonden.
'Voor altijd Verbonden' is vanaf vandaag te koop.

Pater-Vermaas overhandigde het eerste exemplaar vandaag aan kolonel Collin van Loon, commandant van het Regiment Verbindingstroepen. De vader van Pater-Vermaas was in 1992 commandant van 108 Verbindingsbataljon in Garderen, dat onderdeel uitmaakt van het Regiment Verbindingstroepen. 

Hans Vermaas was de eerste commandant van het 1(NL) UN Signal Battalion. Dat bataljon werd in 1992 naar voormalig Joegoslavië gestuurd. In totaal hebben ongeveer 2.100 blauwhelmen tussen 1992 en 1994 gediend bij de grootste vredesmissie ooit voor de Verbindingsdienst. Hun taak was om in het door oorlog verscheurde land de verbindingen te leveren en in stand te houden.

Vergroot afbeelding Archieffoto van een spoorbaan in een stad tijdens inzet in voormalig Joegoslavië. Zwarte rookpluimen stijgen op.
Archieffoto: Schade na een aanval.

32 locaties

‘Voor altijd Verbonden’ behandelt de opbouw, de ontplooiing en het werken in het operatiegebied in Bosnië, Kroatië en Servië. Aan het woord komen zo’n 60 Nederlandse veteranen. Zij werden tussen 1992 en 1994 verspreid over 32 verschillende VN-locaties ingezet.

De omstandigheden waarin zij te werk gingen, bleken niet eenvoudig. Dorpen en steden waren kapotgeschoten, telefoonlijnen verwoest en er lagen overal mijnenvelden. Het was er gevaarlijk en het werk gebeurde niet in de meest hygiënische omstandigheden. De Nederlanders moesten daarnaast zelf veel regelen.

Vergroot afbeelding Eetzaal met hoop oud meubilair en ingestort plafond in voormalig Joegoslavië.
Archieffoto: Inslag van een raket in een eetzaal.

Podcastserie

De verhalen van deze veteranen zijn niet alleen te lezen. Pater-Vermaas nam ook podcasts met veel van hen op. Dat gebeurde in samenwerking met het Veteraneninstituut. Deze podcasts zijn te beluisteren via de website van het instituut.

Verkrijgbaar

‘Voor altijd Verbonden’ is vanaf nu te bestellen voor € 24,95 via www.marankepater.nl. Binnenkort ligt het boek ook in de boekhandel. Het werk telt 400 pagina’s en bevat tal van foto’s die door de veteranen zelf zijn gemaakt en de Sectie Voorlichting. ISBN: 9789090376738.