Veteranen vertellen over hun leven na een uitzending in Sporen

Hoe verandert het leven van een militair die terugkomt na een uitzending? Dat onderzoeken Olof van Joolen en Niels Roelen in ‘Sporen – Veteranen na de oorlog’. Minister Kajsa Ollongren nam het boek gisteren in ontvangst in aanloop naar de Veteranendag.

Sporen is een bundel met 26 persoonlijke verhalen van Nederlandse veteranen over hun missie en hun terugkeer in de samenleving. Zo’n 100.000 Nederlanders mogen zich veteraan noemen. Ze hebben zich ingezet in een van de internationale missies voor vrede en veiligheid. Die periode heeft hun leven gevormd en vaak een andere wending gegeven.

Maar hoe precies? Kwamen ze met een trauma terug of bracht de uitzending juist het soort wijsheid dat alleen een oorlog je kan bijbrengen? Maakten ze na de missie radicaal andere keuzes, of bevestigde deze dat ze de juiste keuzes in hun leven hadden gemaakt?

Vergroot afbeelding De minister met de schrijvers
De minister met de schrijvers.

Verrijking

Het boek is geschreven door veteraan Niels Roelen en Telegraaf-journalist Olof van Joolen. Zij spraken met veteranen van alle leeftijden, rangen en krijgsmachtsdelen over de sporen die hun uitzendingen hebben nagelaten. De boodschap van de schrijvers is dat het met het overgrote deel van de veteranen wel goed gaat. Voor velen was een uitzending op een bepaalde manier een verrijking. De schrijvers benadrukten hoe belangrijk het is om in gesprek te gaan met een veteraan, om hun verhaal te horen.

Het boek ‘Sporen – Veteranen na de oorlog’ is sinds vorige week verkrijgbaar in de boekwinkel.