Veteraan neemt schoolklas virtueel mee op uitzending

Bosnië- en Kosovoveteraan Thamara Batenburg heeft havo-leerlingen op interactieve wijze meegenomen naar een militair uitzendgebied. Dat gebeurde vandaag met een gastles ‘Veteraan in de klas’ op het Fons Vitea Lyceum in Amsterdam. Aan het educatieve programma zijn 200 veteranen als spreker verbonden. Batenburgs les was extra bijzonder, want de Defensieminister herself woonde die bij.

Met hun persoonlijke verhaal proberen veteranen bewustzijn te creëren bij scholieren. De veteranen vertellen over hun eigen ervaringen en hoe ze omgaan met anderen. Zo dragen ze onder meer bij aan het ontwikkelen van goed burgerschap.

Batenburg legde de 3 havo-klas allerlei dilemma’s voor waar militairen mee te maken kregen op de Balkan en Afghanistan. Zo ervaarden de scholieren hoe moeilijk keuzes soms zijn en hoe belangrijk het is je in een ander te verplaatsen. Minister Kajsa Ollongren vertelde de klas hoe belangrijk mensen als Thamara zijn. “Met gevaar voor eigen leven zetten zij zich in voor een betere en veiligere wereld. De besproken dilemma’s laten goed zijn hoe ingewikkeld het werk van militairen op uitzending kan zijn.”

100.000

In 2022 en 2023 volgen zo’n 60.000 jongeren het lesprogramma. Dit aantal wordt de komende jaren verhoogd naar 100.000. ‘Veteraan in de klas’ richt zich op zowel de oudste groepen van de basisschool als het middelbaar-, beroeps-, en hoger onderwijs.

Volgens Batenburg leeft het onderwerp vrede en veiligheid onder de jeugd. “Die krijgt veel mee over de oorlog in Oekraïne.” Een boodschap probeert ze altijd mee te geven: veiligheid begint bij jezelf en daar hoort je omgeving bij. Dat betekent bijvoorbeeld dat je voor elkaar opkomt als iemand wordt gepest.