Veteranen poseren met graffiti-schilderijen in Provinciehuis Utrecht

In het Provinciehuis Utrecht is vanaf vandaag een expositie met kunst van veteranen te bekijken. Het gaat om 5 graffiti-schilderijen, die met begeleiding van kunstenaar Martin-Jan de Groot zijn gemaakt. De Utrechtse Commissaris van de Koning Hans Oosters opende de expositie ‘Wartizm’ vanmiddag.

Vergroot afbeelding Veteranen spuiten graffiti.
Veteranen staan met 5 werken in het Provinciehuis Utrecht.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de humanistisch geestelijke begeleiding die de veteranen na uitzendingen krijgen. Zij zetten zich dan in om bij te dragen aan internationale vrede en veiligheid. Dat levert vaak indrukwekkende en grensverleggende ervaringen op.

Maar die zijn niet allemaal uit te drukken in woorden. Door ze te schilderen, kunnen zij hun ervaringen een plaats geven. Een aantal van de veteranen was bij de opening om hun werk te duiden.

Waardering en erkenning

Met het tonen van de schilderijen willen de Provincie Utrecht en de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging van Defensie hun waardering voor de veteranen uitspreken en hun werk erkennen.

Dat gebeurt doorgaans ook bij de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Vanwege de coronacrisis kon deze speciale dag al 2 keer niet doorgaan. De Nederlandse Veteranendag is doorgaans op de laatste zaterdag van juni. Ook gemeenten organiseren veteranendagen.

De expositie is nog tot eind augustus te zien en is gratis te bezoeken.