Marine ruimt vliegtuigbom in vaarroute naar Rotterdamse haven

De marine heeft een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Het was een bijzondere operatie, gisteravond. Het projectiel lag namelijk bij een pijpleiding in de Eurogeul. Dit is de belangrijkste vaarroute naar de haven van Rotterdam.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Vlaardingen.
Zr.Ms. Vlaardingen op archiefbeeld.

Om de pijpleiding niet te beschadigen is het explosief eerst verplaatst, door marine-duikers voorzien van explosief materiaal en tot ontploffing gebracht. De klus was de bemanning van Zr.Ms. Vlaardingen wel toevertrouwd. Het gevaar is dan ook geweken.

Het schip heeft bovendien ruime ervaring opgedaan in het ruimen van onder meer zeemijnen en vliegtuigbommen. Zo is Zr.Ms. Vlaardingen een van de 5 Nederlandse mijnenjagers die deel uitmaakt van het samenwerkingsverband met België: Beneficial Cooperation. Hierbij werken de zeemachten van beide landen nauw samen om de Noordzee, kustwateren en havenmondingen vrij te houden van explosieven. Dit voornamelijk voor de Belgische en Nederlandse kust.

Honderdste explosief

Een overbodige luxe is het zeker niet. In de Noordzee liggen naar schatting nog duizenden mijnen, bommen en munitieresten. Soms belanden ze in visnetten, met alle risico’s van dien. Zo ook in 2005. Toen kwamen 3 vissers om het leven nadat een opgevist explosief op hun boot ontplofte. Sinds die tijd maakte de Koninklijke Marine in de Noordzee meer dan 1.500 projectielen onschadelijk.

Als kleine voetnoot valt te melden dat Zr.Ms. Vlaardingen daarvan een deel op zijn conto mag schrijven. Voor dit schip was de vernietiging van de bom in de Eurogeul het 100e geruimde explosief. Dit sinds sinds de start van Beneficial Cooperation in 2005.

NAVO-inzet

Zr.Ms. Vlaardingen maakt na de zomer onderdeel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. Dit NAVO-vlootverband is gespecialiseerd in mijnenbestrijding.