Inzet van Defensie tijdens Prinsjesdag

Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op deze dag, de opening van het nieuwe parlementaire jaar verzorgt Defensie het militaire ceremonieel in Den Haag. Deze animatievideo geeft uitleg over de inzet van Defensie tijdens Prinsjesdag.

Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op deze dag, de opening van het nieuwe parlementaire jaar, verzorgt Defensie het militaire ceremonieel in Den Haag. Dit staat symbool voor de bescherming van onze vrijheid, democratie en een sterke rechtsstaat. 

Op Prinsjesdag worden zo'n 2.000 militairen uit alle krijgsmachtdelen op verschillende plaatsen in Den Haag ingezet. Als ere-afzetting langs de route, erewachten bij het paleis en de Koninklijke Schouwburg en voor de minuutschoten op het Malieveld.

De voorbereidingen beginnen al vroeg in de ochtend. Eenheden verzamelen bij het ADO-stadion, waar de ceremoniële tenuen hangen. Ook de vaandelwachten doen hier hun intrede. Manschappen van het bereden deel verzamelen op Renbaan Duindigt, waar de paarden hun ceremoniēle tuigage krijgen. 

De marechaussee begeleidt de bussen naar verschillende plekken in de stad. Eenheden die de ere-afzetting langs de route vormen gaan naar de Parkstraat, waarna ze in gereedheid worden gebracht. De Gele Rijders worden begeleidt naar de Koekamplaan. Daar vormen zij de Saluutbatterij die wordt geīnspecteerd door de plaatsvervangend Gouverneur der Residentie. 

Ook de erewachten, inclusief de vaandelwachten, stellen zich op. Bij de Koninklijke Schouwburg staat de Vaandelwacht der Mariniers. En bij het Paleis Noordeinde die van de luchtmacht. De erewachten en de ere-afzetting worden geïnspecteerd door de Gouverneur der Residentie. 

Zodra de Koninklijke Stoet vanaf Paleis Noordeinde vertrekt geeft de Saluutbatterij minuutschoten af. Alleen de koetsen rijden door tot de Koninklijke Schouwburg. Het militaire bereden- en voetgedeelte slaan eerder af, richting de Lange Vijverberg, voor de rustopstelling. De paradecommandant bij de Koninklijke Schouwburg geeft het commando aan de kapelmeester om eerbewijzen af te geven. 

Na het uitspreken van de troonrede vertrekt de Koninklijke Stoet weer richting Paleis Noordeinde. De Saluutbatterij geeft gedurende de rijtoer opnieuw minuutschoten af. De commandanten geven opdracht tot het afrollen van de ere-afzettingen bij de schouwburg en langs de route. 

De koninklijke stoet arriveert bij het Paleis Noordeinde, waarna de bekende balkonscène plaatsvindt. De rest van de stoet rijdt verder naar de koninklijke stallen. Daarmee komt de inzet van Defensie op Prinsjesdag tot een einde. Een eervolle taak waar we met recht trots op zijn.