Therapeutische Elastische Kousen

Therapeutische Elastische Kousen (TEK) helpen bij verschillende doorbloedingsproblemen in uw ledematen (armen of benen). De kousen zorgen voor gelijke drukverdeling en ondersteunen bij het afvoeren van bloed en vocht. U kunt bij het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg laten uitzoeken of TEK iets voor u kunnen betekenen.

TEK bevorderen doorbloeding van uw benen

Doorbloedingsproblemen in uw bloedvaten en lymfe kunnen zorgen voor kramp, jeuk, pijn en vermoeidheid in uw benen. In sommige gevallen veroorzaken deze problemen spataderen of een vochtophoping (oedeem) in uw ledematen. U kunt last krijgen van doorbloedingsproblemen als u veel staat of zit. Maar ook zwangerschap, erfelijke aanleg en een ongezonde levensstijl kunnen doorbloedingsproblemen veroorzaken. De kousen ondersteunen uw vochtafvoerende bloedvaten door gelijkmatig druk te verdelen over uw ledematen. Dit voorkomt dat er teveel vocht in blijft zitten of terugstroomt.  De kousen helpen niet alleen bij het voorkomen van doorbloedingsproblemen, maar worden ook gebruikt om die problemen te behandelen. Bijvoorbeeld bij een moeizaam genezende wond.

De kousen aan laten meten

Het is belangrijk dat de kousen goed passen zodat ze de druk goed verdelen. Orthopedie Techniek Aardenburg (OTA) meet daarom altijd uw benen in de ochtend, omdat ze dan het dunst zijn. Dit meten duurt ongeveer 20 minuten. Na het aanmeten zoekt OTA samen met u naar geschikte kousen. De combinatie van uw diagnose, vorm en afmetingen bepalen welke kousen geschikt zijn.

Als u al vocht in uw ledematen heeft komt u gezwachteld of met steunkousen naar uw afspraak. Heeft u nog teveel vocht in uw ledematen, dan moet u eerst 1 tot 2 weken zwachtelen voor u de kousen kunt laten aanmeten. Soms zijn er andere oplossingen nodig voor uw probleem, zoals een compressieverband. U bespreekt dit met uw arts.

De kousen kunt u ook nog niet dragen als u grote open wonden of ernstig eczeem heeft. En ook niet als de aanvoerende doorbloeding verstoord is.

De kousen vervangen

De kousen zijn bedoeld om constant druk te geven. We adviseren u elk jaar nieuwe kousen aan te laten meten, omdat ze slijten en de omvang van uw ledematen kan veranderen. Zo zorgt u dat de kousen gelijkmatig en constant druk blijven uitoefenen op uw ledematen. Als u twijfelt over de pasvorm, kwaliteit en het type, dan kunt u terugkomen om samen met uw arts naar een oplossing te zoeken. We zien u ook graag terug als u last krijgt van huidirritaties, niet went aan de kousen of als er toch vocht in uw ledematen blijft zitten terwijl u de kousen draagt. In overleg met OTA kunt u dan contact opnemen met uw arts.

U heeft recht op 2 paar kousen per jaar.

Garantie

U heeft 3 maanden garantie op de functionaliteit van de kousen en 1 maand op de pasvorm. Dit geldt alleen als u de kousen zorgvuldig gebruikt. Als de kousen onzorgvuldig zijn gebruikt, moet u de vervangende kousen zelf betalen.

U gebruikt de kousen zorgvuldig als u

  • de juiste aantrekinstructies opvolgt;
  • niet aan het boordje van de kousen trekt bij het aan- en uittrekken;
  • let op scherpe voorwerpen of nagels tijdens het aan- en uittrekken. Deze kunnen de kous beschadigen;
  • geen crèmes gebruikt tijdens het dragen van de kousen;
  • geen draadjes afknipt aan de binnenkant van de kousen;
  • schoenen draagt die goed passen, zodat de kousen minder slijten. Een sokje over de kous in uw schoen voorkomt dat de kous sneller slijt.

De kousen moet u wassen voor u ze inlevert.

Onderhoud en reparatie

U moet de kousen goed onderhouden. Gebruik de juiste wasvoorschriften en trek de kousen op de juiste manier aan en uit. Handschoenen met grip kunnen daarbij helpen. Als de kousen goed zitten verdelen ze de druk beter. Er zijn hulpmiddelen die u kunnen helpen als u de kousen niet volgens de instructies aankrijgt. Deze moet u zelf betalen. Een zorgthuiswinkel bij u in de buurt kan u daarover adviseren.

Wasvoorschriften

Was uw kousen in ieder geval 1 tot 2 keer per week. Als u de kousen juist wast, komt de druk die de kousen geven voor 10 tot 15% terug. De kousen zitten dan weer strakker.

Wasvoorschrift

  • Gebruik het liefst een fijn wasprogramma en was de kousen niet heter dan 40 graden in uw wasmachine.
  • Gebruik een mild wasmiddel en gebruik nooit wasverzachter of bleek- of weekmiddelen.
  • Spoel de kousen na het wassen goed na, zodat geen zeepresten achterblijven.
  • Wring de kousen nooit uit, maar dep ze droog tussen 2 handdoeken.
  • Laat de kousen aan de lucht drogen. Droog de kousen niet in de droger, bij de kachel, op de verwarming, bij de openhaard of in de zon. De elastische draden gaan daardoor stuk.
  • Zorg dat er geen zalf of crèmeresten op uw benen zitten als u de kousen weer aantrekt. De kousen kunnen niet tegen middelen als vet (crème, zalf of lotion), wasbenzine en vlekkenwater. Als u vette zalf of bodylotion wilt gebruiken, smeer uw benen dan ’s avonds in na het uittrekken van de kousen.

Er zijn speciale zalven verkrijgbaar die u onder de kousen mag gebruiken. Bijvoorbeeld: Callusan Schuimcrème. Die zalven zijn verkrijgbaar bij de apotheek of online.

Blijf bewegen

Een slechte bloedsomloop is vaak niet te genezen. De kousen draagt u daarom vanaf nu elke dag. U kunt de kousen helpen en de afvoer van vocht en bloed stimuleren door in beweging te blijven. Loop regelmatig een stukje en beweeg uw voeten en tenen.

Levertijd

De levertijd voor de kousen is meestal 4 tot 6 werkdagen voor confectiekousen en voor maatwerk ongeveer 7 tot 10 werkdagen. Daarna worden de kousen vanaf het MRC verstuurd. Sportcompressiekousen kunt u meestal meteen meekrijgen.