Flexibele Endoscopische Evaluatie Slikken (FEES)

Bij slikproblemen gebruikt een logopedist de FEES om te onderzoeken hoe u slikt. Daarbij gaat een dunne, flexibele slang met een camera (endoscoop) via uw neus naar binnen en brengt uw mondholte, keel, stembanden en strottenhoofd in beeld. Zo kan de logopedist zien wat er gebeurt voor, tijdens en na het slikken. Voor deze behandeling heeft u een verwijzing nodig.

Vergroot afbeelding 2 verpleegkundigen in witte doktersjassen brengen een flexibele scoop met camera in bij een mevrouw via de neus. Rechts op tafel staat een laptop waarop de beelden van de camera te zien zijn.
De flexibele endoscoop.

Slikonderzoek bij slikproblemen

Slikproblemen kunnen plotseling ontstaan of slikken kan langzaam steeds moeilijker worden. Het is dan belangrijk om te onderzoeken wat er tijdens het slikken misgaat. Met FEES zoekt de logopedist dat uit. De flexibele endoscoop gaat via uw neus naar binnen tot in uw keel (boven uw stembanden). De meeste patiënten verdragen de flexibele endoscoop goed. De logopedist zoekt uit wat er gebeurt bij het doorslikken van verschillende soorten consistenties voedsel en vloeistoffen.

U krijgt verschillende soorten voeding bijvoorbeeld: dun vloeibaar (water), dik vloeibaar (yoghurt, appelmoes) en/of vast voedsel (ontbijtkoek). De soorten voeding zijn afhankelijk van uw hulpvraag. U kunt ook zelf voeding meenemen waarbij u slikproblemen ervaart. De logopedist gebruikt een voedingskleurstof om te zien of en hoe u zich verslikt en of er voedsel in uw keel achterblijft. De kleurstof is onschadelijk en smaakloos.

U kunt tijdens het onderzoek zien wat de camera opneemt. Na het onderzoek bespreekt de logopedist de beelden met u. Als duidelijk is dat u een slikstoornis heeft bespreekt de logopedist meteen welke aanpassingen nodig zijn. En u krijgt oefeningen en tips om beter te slikken.

Een kwartier voor het FEES-onderzoek is er een kort intakegesprek met de revalidatiearts. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Uw verwijzend arts krijgt een schriftelijk verslag met bevindingen en aanbevelingen.

Vergoeding

De basispolis van bijna elke zorgverzekeraar vergoedt de kosten van een FEES. Uw wettelijk eigen risico kan wel van toepassing zijn. Informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar.

Bel voor vragen

Voor vragen kunt u bellen met de afdeling logopedie op telefoonnummer (0343) 59 83 44.