Revalidatie na een beroerte

Een beroerte krijgt u door een plotselinge verstoring van de doorbloeding van de hersenen. Na een tijd in het ziekenhuis komt u revalideren bij het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg.

Een beroerte

Een beroerte is een ander woord voor cerebrovasculair accident (CVA). Een beroerte kunt u om verschillende redenen krijgen. In alle gevallen is de bloedvoorziening van de hersenen verstoort.

  • Bij een herseninfarct is een slagader afgesloten die een deel van de hersenen van bloed voorziet.
  • Bij een hersenbloeding of intracerebrale bloeding is rond of in de hersenen een bloedvat gescheurd.
  • Bij een subarachnoïdale bloeding is er een bloeding net onder de schedel in de ruimte tussen de hersenvliezen.
  • Bij een TIA (transient ischemic attack) is er even minder doorbloeding in de hersenen. Meestal gaat het om een klein gebied in de hersenen. De symptomen die de arts kan waarnemen (klinische symptomen) zijn binnen 24 uur volledig verdwenen.

Zichtbare en onzichtbare gevolgen

Een beroerte heeft een grote invloed op uw leven en het leven van uw naasten. De gevolgen van een beroerte hebben invloed op de motivatie, het herstel, de persoonlijke verzorging, rehabilitatie, tijdsbesteding en arbeidsre-integratie. U kunt er zichtbare gevolgen aan overhouden, maar ook onzichtbare gevolgen.

Zichtbare gevolgen:

  • Meestal is ten minste 1 arm of been verlamd, verstijft of maakt onwillekeurige bewegingen (parese, of spastische parese).
  • Spraak-/taalstoornissen.
  • Slikstoornissen.
  • Urine of ontlasting niet kunnen ophouden (incontinentie).
  • Vermoeidheid.

Bij onzichtbare gevolgen werken bepaalde hersenactiviteiten minder goed (neuropsychologische functiestoornissen). Er zijn dan emotionele of psychologische verstoringen.

Daarnaast kunnen cognitieve stoornissen (problemen bij waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden) en emotionele veranderingen en gedragsveranderingen relaties in uw leven veranderen. Deze onzichtbare gevolgen worden vaak pas lang na de beroerte duidelijk.

Samen met naasten hard werken aan herstel

Herstellen na een beroerte is hard werken en vraagt ook veel inzet van uw naasten. Daarom zijn er bij de revalidatie al snel dagen waarop wij uw naasten bij de revalidatie betrekken (participatiedagen). Op die dagen doen naasten mee met de therapieën en trainingen om zo samen te ervaren, welke activiteiten mogelijk zijn en waar nog extra aandacht nodig is.

Revalideren doet u bij het MRC in een team van specialisten. Het MRC heeft dan ook alles in huis dat nodig is bij uw herstel.