Anne Hagendoorn: spreker vanuit Defensie

"De verhalen die ik vertel gaan niet alleen over operaties waaraan ik heb meegedaan, maar juist ook over de dingen die op de achtergrond toch een grote rol spelen: dilemma’s, trots, onzekerheid."

In mijn werk als militair sta ik wel eens voor dilemma’s. Toen ik werd ingezet met een helikopter tijdens een antipiraterijmissie bij Somalië hebben we daar verschillende keren succes gehad. En met succes bedoel ik dan dat we piraten hebben gevangen. Want piraten waren the bad guys. Of toch niet? Want elke keer als we piraten vingen en we een groepje uitgemergelde mannen aan boord namen, dan kreeg ik niet de indruk dat ze dit voor hun lol deden.

Wat zou jij doen als je ergens woont waar het alternatief voor het leven als piraat een eerlijke baan is, waarbij je te weinig verdient om je gezin te voorzien van voedsel…? Maar moet dat dan met zoveel geweld? Je ziet het, de conclusie is voor mij niet voor de hand liggend. Waar ik in dit geval wel van overtuigd ben is dat onze inzet in de antipiraterijmissie absoluut zin had. (Anne)