Generaal Eichelsheim pleit op 75e verjaardag NAVO voor waakzaamheid: “Moeten sterker zijn dan ooit”

“De NAVO is het sterkste militaire bondgenootschap dat de wereld ooit heeft gezien. Maar het wordt ook getest op een manier die nooit eerder is voorgekomen.” Dat zei de Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim vandaag bij de NATO Communications and Information Agency (NCIA) in Den Haag. Hij sprak naar aanleiding van het 75-jarig jubileum van het bondgenootschap. De CDS ontving hierom ook een schoolklas. Minister van Defensie Kajsa Ollongren bezocht de Vliegbasis Leeuwarden. 

In zijn speech bij de NCIA pleitte Eichelsheim voor waakzaamheid. “De uitkomst van de oorlog in Oekraïne bepaalt de toekomst van onze kinderen. En sommige mensen in de Verenigde Staten zetten vraagtekens bij het belang van de NAVO. Naar mijn mening is er maar een antwoord mogelijk. De NAVO moet sterker en slimmer zijn dan ooit.”

300.000 troepen

“Ik ben blij dat we deze verjaardag kunnen vieren met 2 nieuwe bondgenoten: Finland en Zweden”, aldus Eichelsheim. “Daarnaast werken we aan de meest uitgebreide defensieplannen sinds het einde van de Koude Oorlog.”

“We brengen 300.000 troepen in verhoogde paraatheid. We verhogen onze voorraden van munitie en uitrustingen. We verbeteren de onderlinge samenwerking en verhogen de productiecapaciteit.”   

Bezoek aan schoolklas

Eichelsheim ontving eerder op de dag groep 8 van een basisschool op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Hij beantwoordde vragen van leerlingen over de NAVO en de situatie in de wereld. Na afloop was hij onder de indruk van hun bezorgdheid.

“Bijna 80 jaar lang dachten kinderen van deze leeftijd in Nederland niet aan oorlog. Maar nu wel. Zelfs 11- en 12-jarigen kunnen de dreiging voelen. En dat zou op die leeftijd niet zo moeten zijn.” 

Minister in Leeuwarden

Minister van Defensie Kajsa Ollongren bezocht Vliegbasis Leeuwarden. Daar nemen Nederlandse militairen op afstand deel aan een NAVO-missie. Ze besturen MQ-9 Reapers. Deze onbemande verkenningsvliegtuigen zijn actief vanuit Roemenië.  De toestellen worden ingezet om informatie te verzamelen aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied.

“We moeten voorbereid zijn op conflict, juist om vrede te beschermen”, zei Ollongren. “Deze drones vormen de ogen en oren van het bondgenootschap langs de kust van NAVO-lid Roemenië en boven de Zwarte Zee.” 

“Veiligheid is niet gratis”, aldus de minister. “Daarom versterken we onze krijgsmacht en intensiveren we de samenwerking met onze bondgenoten. En zijn blijvende structurele investeringen van jaarlijks minstens 2% van het bruto nationaal product nodig.” 

Ollongren spreekt zaterdag ook nog over de verjaardag van de NAVO op een bijeenkomst van Jonge Atlantici, genaamd Atlantic Assembly 2024, en bij studentenvereniging Minerva.