Slowaakse blijk van waardering voor Nederlandse Patriot-eenheid

Meer dan 200 militairen van de Patriot-eenheid van de landmacht zijn gisteren onderscheiden voor hun inzet tijdens de multinationale battlegroup in Slowakije. De plaatsvervangend ambassadeur van dat land bedankte hen met een speciale medaille voor hun inzet.

Vergroot afbeelding Een medaille-uitreiking.
Meer dan 200 militairen van de Patriot-eenheid kregen een onderscheiding.

Het gaat om militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Zij werden vanaf 14 april 2022 op verzoek van de NAVO ingezet in het Slowaakse Sliač. Zij beschermden daar het lokale grondgebied en de inwoners tegen eventuele raketdreiging. Ook versterkten de militairen de bondgenootschappelijke afschrikking aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied.

Nederland zette samen met Duitsland 3 Patriot-vuureenheden in. De Nederlandse eenheid keerde na een half jaar terug met het materieel. Vervolgens is nog een half jaar personeel ingezet om de Duitse eenheden bij te staan. Alle Nederlandse militairen kregen het eremetaal op de thuisbasis in Vredepeel.

Patriot-vuureenheid

Een Patriot-vuureenheid bestaat uit een groot aantal militairen en voertuigen. Het wapensysteem bevat onder meer een radar voor het zoeken van de luchtdreiging en de geleiding van de raketten. Verder horen er een vuurleidingscentrale en meerdere raketlanceersystemen bij. Deze zijn, afhankelijk van de dreiging, beladen met een mix van raketten. Tot slot is er een groot aantal ondersteunende voertuigen voor de logistieke lijn, onderhoud en het opzetten van verbindingen en beveiliging.