Ollongren waarschuwt: met oorlog in Oekraïne staat ook onze vrijheid op het spel

“De Oekraïense krijgsmacht houdt stand: moedig, trots en vastberaden. En wij steunen hen. Het komt nu aan op volhouden, versnellen en vooruitdenken.” Dat zei minister Kajsa Ollongren vandaag in Den Haag voor een stampvolle zaal met zo'n 300 studenten, wetenschappers en andere belangstellenden. Ze waren op initiatief van onder meer de Atlantische Commissie bijeen gekomen. Op de agenda stonden de oorlog in Oekraïne, de toekomst van de Europese veiligheid en de rol van Nederland.

Vergroot afbeelding Minister Ollongren achter spreekgestoelte.
Wat Ollongren betreft mag deze oorlog niet wennen. “Laten we elkaar blijven uitleggen waarom dit ook onze oorlog is”, riep ze op.

“Samen met onze bondgenoten verdedigen we het NAVO-grondgebied”, vervolgde Ollongren. “We schrikken Rusland af, trainen Oekraïense militairen, verzamelen bewijs voor oorlogsmisdaden en leveren wapens en munitie aan Oekraïne.”

Ollongren verduidelijkte waarom ze dit tot haar gehoor zei. “Omdat onze betrokkenheid bepaalt wie deze oorlog wint. Jullie betrokkenheid. De Oekraïners vechten op de grond. Zij verdedigen hun land en betalen de hoogste prijs. Maar daarmee alleen redden ze het niet.”

Afgedwongen besef

Op 24 februari vorig jaar stond Europa op. “Het Europa, waar oorlog tot het verleden leek te behoren”, voegt de minister toe. “Het Europa, waar miljoenen zoals jullie opgroeiden in een tijd van globalisering, van welvaart, hoop en handel.”

Ollongren haalde aan dat Europa niet toekeek, maar in actie kwam. “Militaire steun kwam op gang en net als in Nederland groeiden de Defensiebudgetten in andere Europese landen. In het afgedwongen besef dat onze vrijheid niet gratis is.”

Vergroot afbeelding Volle collegezaal met spreker minister Ollogren achter katheder.
Zo'n 300 studenten, wetenschappers en andere belangstellenden kwamen vandaag in Den Haag bijeen.

Volgende op het lijstje

84% van de Nederlanders staat achter de huidige steun voor Oekraïne. 88% steunt de NAVO, zo bleek vorige week uit onderzoek van de Atlantische Commissie.

Ook in de Tweede Kamer is breed draagvlak voor de militaire steun. “En waarom eigenlijk?”, vroeg Ollongren. “Omdat ook onze vrijheid op het spel staat. Als we hier geen grens trekken, waar ligt dan de grens? Dan zijn Moldavië en de Baltische Staten de volgende op het lijstje van het gedroomde imperialistische Groot-Russische Rijk. En reken maar dat China en andere regimes meekijken. Komt Poetin hiermee weg, dan is de wereld zoals we die kennen geen gegeven maar een kaartenhuis”, waarschuwde ze. “Daarom is deze oorlog ook onze oorlog. Jullie oorlog.”

Wat Ollongren betreft mag deze oorlog niet wennen. “Laten we elkaar blijven uitleggen waarom dit ook onze oorlog is”, riep ze op. "Waarom het belangrijk is dat we Oekraïne blijven steunen. Uitleggen wat er op het spel staat. In de strijd voor blijvende betrokkenheid zijn wij allen ambassadeur.”

Lees de volledige toespraak van minister Ollongren.