Eenheid bondgenootschap en steun Oekraïne centraal bij NAVO-ministeriële

De ministers van Defensie van de NAVO-landen versterken de bondgenootschappelijke collectieve afschrikking en verdediging. Dat gebeurt in reactie op de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Dit geldt voor de oostflank van het verdragsgebied, maar ook voor bijvoorbeeld cyber en weerbaarheid. Bondgenoten spraken dit af tijdens een NAVO-bijeenkomst van ministers van Defensie in Brussel.

Vergroot afbeelding Ollongren in gesprek met haar Turkse collega Hulusi Akar.
Ollongren in gesprek met haar Turkse collega Hulusi Akar.

Militaire steun aan Oekraïne voerde de boventoon in Brussel. De recente ontwikkelingen maken ook een verdere versterking van de afschrikking en verdediging van de NAVO noodzakelijk. De ministers willen daarom de verwerving van munitie en wapensystemen gecoördineerd versnellen. Zij trekken daarin gezamenlijk op met de defensie-industrie.

Ook de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding kwam aan de orde. Volgens minister Kajsa Ollongren is het wenselijk dat de NAVO een versterkte rol speelt bij het vergroten van de weerbaarheid door het beschermen van vitale infrastructuur op zee en afschrikking door maritieme presentie. De minister pleitte met diverse gelijkgestemde landen om de mogelijkheden van de  NAVO in te zetten.

Ollongren riep tijdens de bijeenkomst op concrete plannen te maken om Oekraïne ook na de oorlog te blijven steunen bij zelfverdediging tegen Russische agressie. Doel is om hiermee de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van het land te verdedigen.

Gisteren werd bij de samenkomst van de Ukraine Defence Contact Group al bekend dat NAVO-bondgenoten Oekraïne verder ondersteunen. Dat gebeurt onder meer met lucht- en raketverdedigingssystemen. Nederland levert hiervoor raketten met een boekwaarde van € 15 miljoen.

European Sky Shield

Verder steunt Nederland een Duits initiatief om in Europa met 15 landen meer samen te werken op het gebied van luchtverdediging. Het gaat om het zogeheten European Sky Shield Initiative. Minister Ollongren ondertekende vandaag een verklaring dat Defensie wil deelnemen.

Duitsland wil een leidende rol spelen bij de invulling van Europese luchtverdedigingscapaciteiten in alle lagen. Het gaat hierbij om verdediging van ballistische raketten op korte, middellange en lange afstand en verdediging tegen drones.

Nederland wil hieraan bijdragen door intensiever samen te werken op het gebied van luchtverdediging met het Patriot-systeem. Een van de voordelen is dat het plan de mogelijkheid biedt tot Europese productie van de raketten. Nederland kan hier een belangrijke rol bij spelen. Ollongren: “Europa neemt met deze stap meer verantwoordelijkheid voor de eigen veiligheid.”

Hiermee komt Defensie tegemoet aan een van de belangrijkste wensen uit de Defensienota 2022. Namelijk die van investeren in de versterking van de NAVO.