Missie Slowakije “streep in het zand”

De luchtverdedigers in Slowakije kregen vandaag bezoek van Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink. De Patriot-eenheid is als onderdeel van de Multinational Air and Missile Defence Taskforce sinds april in Sliač ter verdediging van het NAVO-grondgebied.

Vergroot afbeelding Patriot-eenheid in de houding voor wapensysteem.
Een bezoek met een gouden randje. Sergeant-majoor Harold de Gelder en adjudant Erik Goedhart ontvingen uit handen van de generaals de gouden medaille voor 36 jaar langdurige en trouwe dienst.

Met het wapensysteem kunnen de luchtverdedigers helikopters, (on)bemande vliegtuigen en raketten uitschakelen. De aanwezigheid van de eenheid is in eerste plaats ter afschrikking van Rusland, maar ze kunnen worden ingezet als Russische luchtwapens het NAVO-grondgebied bedreigen.

Luitenant-generaal Luyt: “Als lid van de NAVO trekken we met deze missie een streep in het zand voor president Poetin. Mocht de situatie escaleren, dan hebben wij een passend antwoord. We zijn als NAVO verenigd voor het behoud van het Europa waarin wij leven. Dat doen we hier in het gastland Slowakije, en met onze Duitse collega’s met wie wij deze missie uitvoeren.”

Dreiging werd voelbaar

Gabriella Sancisi is sinds 2021 de Nederlandse ambassadeur in Slowakije. Tussen 1968 en 1989 maakte de Sovjet-Unie de dienst uit in het land. “Die periode is relatief kortgeleden en staat daarom nog bij meerdere generaties op het netvlies. De Russische inval in Oekraïne kwam als een schok. Er heerste meteen angst: wat als Rusland verdergaat en het NAVO-grondgebied binnendringt? Het kwam voor het buurland van Oekraïne plots erg dichtbij.”

De militaire inzet van de Nederlandse luchtverdedigers in het gebied wordt gewaardeerd, vertelt zij.  “Nederland zet hiermee een van de belangrijkste wapens in. Het is een belangrijke steun van bondgenoten, een teken van solidariteit en daarmee dus ook een positieve impuls voor onze bilaterale betrekkingen.”

Vergroot afbeelding Militairen Patriot-eenheid spreken met luitenant-generaal Dennis Luyt en generaal-majoor Rob Jeulink.
Militairen Patriot-eenheid spreken met luitenant-generaal Dennis Luyt en generaal-majoor Rob Jeulink.

Respect voor inzet

Volgens luitenant-generaal Luyt verdienen de militairen alle aandacht: “Je vraagt mensen de boel op te pakken, naar een ander land te gaan en binnen korte tijd een detachement in te richten dat bijdraagt aan de versterking van de oostflank van het NAVO-grondgebied. Onze mensen verdienen respect en waardering voor hun inzet tijdens deze missie.”

Kolonel Jos Kuijpers greep als commandant Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando de kans aan om ook zijn mensen te bezoeken. “Ik zie enorm veel enthousiasme en professionaliteit. Van lanceerder tot logistiekeling: iedereen zet zich keihard in voor deze missie.”

Vergroot afbeelding Nederlandse en Duitse militairen Patriot-eenheid praten met generaals tijdens inzet Slowakije.
De inzet gebeurt door Nederlandse en Duitse militairen.

Wijziging in oktober

Eind oktober wijzigt de samenstelling van de missie. Het gehele Patriot-wapensysteem zal terugkeren naar Nederland. Een deel van het personeel blijft achter en sluit aan bij de Duitse Patriot-eenheid.