Unieke onderscheiding voor generaal b.d. Van Uhm

Voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Peter van Uhm heeft vandaag in Breda de Legion of Honor Gold Medal ontvangen. Hij is de eerste Nederlander die deze hoge Amerikaanse onderscheiding krijgt.

De Chapel of the Four Chaplains kende Van Uhm het eremetaal toe voor zijn steun aan militairen met het posttraumatisch stress syndroom. Maar ook voor zijn bijdragen aan het onderwijs en toelichtingen op actueel militaire ontwikkelingen in de media en het theater. Daaronder valt ook zijn indrukwekkende TED-X-2011-speech met als titel 'Waarom ik koos voor het geweer'. Van Uhm is verder ambassadeur voor de Stichting Hulphond, organisator van de Wandel3daagse en bestuurslid bij diverse organisaties.

De Amerikaanse ambassadeur mevrouw Shefali Razdan Duggal speldde het eerbewijs op.

Andere onderscheidingen

Naast Van Uhm ontvingen nog 4 Nederlanders een onderscheiding. Een Legion of Honor Humanitarian Award was er voor hoofdkrijgsmachtrabbijn kolonel Menachem Sebbag. Hij is medeoprichter van de Amsterdam Modern Orthodox Synagogue en al meer dan 20 jaar steunpilaar van het Four Chaplains-erfgoed in Nederland. Sebbag is een geestelijk inspirerend leider die de mens centraal stelt, aldus de Amerikaanse stichting.

Voormalig legerpredikant luitenant-kolonel Ko Sent kreeg eenzelfde award. Hij was tijdens missies jarenlang een grote steunpilaar voor uitgezonden militairen. Ook was hij betrokken bij de opvang en begeleiding van veteranen. Onderscheidingen waren er verder voor de Aircraft Recovery Group 1940 – 1945 en de Woerdense burgemeester Victor Molkenboer.

Onbaatzuchtig

De Chapel of the Four Chaplains is opgericht ter nagedachtenis aan 4 geestelijk verzorgers die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Nadat het troepentransportschip Dorchester waarop zij naar Groenland voeren was getorpedeerd, leidden zij de evacuatie van de opvarenden.

De geestelijk verzorgers gaven hun zwemvesten weg aan doodsbange, jonge militairen. Zelf gingen ze al zingend en biddend met het schip ten onder. De stichting eert dan ook personen die zich onbaatzuchtig inzetten voor anderen. Dat gebeurde nu op voordracht van de Nederlandse dochterstichting Four Chaplains Memorial Foundation.