Generaal Eichelsheim pleit voor verdere samenwerking met Frankrijk

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim is gisteren benoemd tot Commandeur in het Franse Legioen van Eer. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking en zijn inzet voor de collectieve veiligheid. In zijn dankwoord zei Eichelsheim nog meer met Frankrijk te willen samenwerken.

“Ik zie deze hoge eer als een symbool van de uitstekende samenwerking die Frankrijk en Nederland al vele jaren verenigt. Als betrouwbare partners, bondgenoten en buren in bilaterale en multilaterale operaties en regionale initiatieven. Nederland en Frankrijk zijn wapenbroeders. Wij zijn verbonden door onze toewijding aan vrijheid, tolerantie en democratie. De huidige Europese veiligheidsuitdagingen vragen om een intensievere samenwerking in de toekomst. Dit geldt voor missies, operaties en gereedstelling. Het is onze plicht om alle kansen die zich voordoen, te grijpen.”

Napoleon Bonaparte

Eichelsheims Franse ambtsgenoot generaal Thierry Burkhard reikte de medaille uit in Brussel. Dat was na afloop van de Military Committee in Chiefs of Defence Session van de NAVO . Het is de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding, voor militaire en burgerlijke verdiensten. Het erelegioen kent een lange traditie. De organisatie werd op 19 mei 1802 gesticht door de eerste consul Napoleon Bonaparte.