Postume uitreiking van 16 Mobilisatie-Oorlogskruizen

Er zijn gisteren postuum 16 Mobilisatie-Oorlogskruizen uitgereikt aan nabestaanden van Tweede Wereldoorlog-veteranen. Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink overhandigde de onderscheidingstekens. Dat deed hij tijdens de herdenking van de Slag om de Residentie, oftewel de Slag om Den Haag die zich 10 mei 1940 afspeelde. Dit was de 1e grootschalige luchtlandingsoperatie in de krijgsgeschiedenis. 

Het Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK) is voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog goed gedrag vertoonden en tenminste 6 maanden in militaire dienst waren.

Een van de nabestaanden is Rob Jacks. Hij is familie van Max Wouter Jacks. De van oorsprong Duitse Max Wouter Jacks (Berlijn, 1922) woonde sinds 1939 in Nederland en was getrouwd met de Nederlandse Maria Bolk. Op 25 november 1941 werd hem de Duitse nationaliteit ontnomen en werd hij stateloos. Joden verloren op die datum hun Duitse staatsburgerschap wanneer zij de Duitse grens overschreden).

Oorlogsvrijwilliger

Jacks werd vervolgens oorlogsvrijwilliger bij de Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten. Hij was onder meer betrokken bij het vervoeren van wapens en het weghalen van rails zodat spoorwegtransporten ontspoorden.

Jacks schreef nog andere daden op zijn conto. Hoewel die niet van belang waren om een Mobilisatie-Oorlogskruis te ontvangen, werden ze wel even aangestipt. Jacks wist bijvoorbeeld de Duitsers fietsen afhandig te maken, verleende hulp aan Engelse piloten en hielp onderduikers te verbergen. Jacks nam hiermee ‘ieders risico voor lijf en leven en is hij beslist niet te kort geschoten met het betrachten van de juiste houding in verband met de bezetting’. Jacks’ nabestaanden ontvingen naast het MOK ook de Herinneringsspeld Binnenlandse Strijdkrachten.

De ceremonie vond plaats bij het monument in Ypenburg. Het MOK werd in 1948 ingesteld door koningin Wilhelmina. Niet iedereen ontving de medaille destijds in de roerige jaren die volgden op de oorlog. Daarom wordt er zo nu en dan nog een uitgereikt. De onderscheiding wordt toegekend door de minister van Defensie.

Jeulink verstrekte ook nog 3 duplicaten van het Oorlogsherinneringskruis en reikte 1 Ereteken Orde en Vrede en 5 Herinneringsspelden Binnenlandse Strijdkrachten uit.