Steadfast Defender 2024

Steadfast Defender 2024 is de grootste militaire NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Alle 32 NAVO-landen deden mee, in totaal 90.000 militairen. Vanuit Nederland ging het om ruim 5.000 militairen, 1.000 voertuigen en 2 schepen. Ze oefenden wat ze moeten doen bij een aanval op een NAVO-lidstaat.

Steadfast Defender

Steadfast Defender is een serie 3-jaarlijkse NAVO-oefeningen. De eerste was in 2021. Steadfast Defender 2024 bestond uit meerdere oefeningen van NAVO-lidstaten. Zij beoefenden wat er gebeurt als Artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag in werking treedt. Dat gebeurt bij een aanval op een NAVO-lidstaat. NAVO-lidstaten beschouwen een aanval tegen 1 lidstaat als een aanval tegen alle lidstaten. 

Nederlandse deelname

Nederland deed mee met delen van de 3 gevechtsbrigades van de landmacht in het Nederlands-Duits samenwerkingsverband. Zij deden mee met 3 van de 4 Duitse oefeningen in de oefenreeks QUADRIGA 2024.

43 Gemechaniseerde Brigade (oefening Grand Center), 13 Lichte Brigade en het Operationeel Ondersteuningscommando Land (oefening Grand Quadriga) oefenden het verplaatsen van grote landmachteenheden over lange afstanden. Ze deed dit met ruim 1.000 voertuigen waaronder 175 gepantserde infanterievoertuigen. Vanaf Nederland verplaatsten de brigades zich via Duitsland en Polen naar Litouwen.

11 Luchtmobiele Brigade oefende tijdens Swift Response  luchtmobiel optreden in Hongarije en Roemenië.

De Nederlandse marine deed aan de oefening mee met 300 mariniers en 500 bemanningsleden op 2 schepen: Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Karel Doorman. De luchtmacht ondersteunde de marine met 2 NH90-maritieme gevechtshelikopters. Zij deed mee aan de Britse multinationale oefening Joint Warrior en de Noorse amfibische oefening Nordic Response. 

NAVO

De NAVO is een samenwerkingsverband tussen Noord-Amerika en landen van Europa (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie). In 2024 bestaat het bondgenootschap 75 jaar.