Zr.Ms. Tromp zet vanuit Rode Zee koers naar India

De inzet van Zr.Ms. Tromp in de Rode Zee zit erop. Het luchtverdedigings- en commandofregat patrouilleerde er sinds eind maart om de koopvaardij te beschermen tegen aanvallen van de Houthi’s met raketten en drones. De sensoren, waaronder radarsystemen, maakten het luchtverdedigings- en commandofregat waardevol tijdens deze opdracht. Het schip wist vroegtijdig aanvallen te detecteren. Hiermee leverde het schip ook een bijdrage aan de militaire afschrikking. Terwijl Zr.Ms. Karel Doorman naar de Rode Zee vaart, is De Tromp nu op weg naar India.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Tromp.
Zr.Ms. Tromp.

Minister Kajsa Ollongren: ‘‘Zr.Ms. Tromp heeft met haar radar- en wapensystemen een belangrijke bijdrage geleverd aan de bescherming van marine- en commerciële schepen in de Rode Zee. Het schip vaart nu richting de Indo-Pacific. Het kabinet ziet deze regio als belangrijke economische groeiregio in de wereld en in toenemende mate ook als een geopolitiek zwaartepunt. De operatie van Zr.Ms. Tromp in de Indo-Pacific onderstreept het belang dat Nederland heeft bij deze regio.’’

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Tromp.
Zr.Ms. Tromp is uitgerust met verdedigingsmiddelen en er is een NH90-helikopter aan boord.

Inzet Rode Zee

De inzet van Zr.Ms. Tromp in de Rode Zee was onderdeel van de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian. Daarnaast leverde het schip associated support aan de EU-operatie Aspides. Het doel van beide operaties is het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in de Rode Zee.

Houthi-eenheden nemen al sinds november geregeld commerciële- en marineschepen onder vuur met drones en raketten. Dat gebeurt in het zuidelijk deel van de Rode Zee en in de Golf van Aden. De Rode Zee is een cruciale route voor de scheepvaart tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Nederland heeft bovendien een direct economisch belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee. Tijdens de aanwezigheid van Zr.Ms. Tromp in de Rode Zee zijn tientallen aanvallen met raketten en drones afgeslagen en is tweemaal een koopvaarder met de schrik vrij gekomen.

Vergroot afbeelding Maximale alertheid tijdens de operatie in de Rode Zee.
Maximale alertheid tijdens de operatie in de Rode Zee.

Hoog geweldsspectrum

De meer dan 200-koppige bemanning van het marineschip was voorbereid op inzet in een hoog geweldsspectrum. De eenheid is getraind om met risico’s om te gaan. Het schip is uitgerust met verdedigingsmiddelen tegen de diverse dreigingen. Tijdens de inzet is nauw samengewerkt met de andere marine- en luchtmachteenheden.

Voor de bemanning is het waardevol om in andere gebieden te varen. De meteorologische omstandigheden en kustlijn zorgen voor niet alledaagse uitdagingen en inzichten. Ook voer Zr.Ms. Tromp langs het Britse vrachtschip,  gezonken na een aanval door de Houthi’s. Dat maakte indruk op de bemanning en bevestigt waarom militaire aanwezigheid noodzakelijk is in dit gebied.

Zr.Ms. Karel Doorman naar Rode Zee

Het schip vervolgt nu de reis naar de Indo-Pacific, met India als eerste tussenstop. In september keert Zr.Ms. Tromp via het Caribisch gebied en de Atlantische Oceaan terug naar Nederland.

Begin volgende maand opereert het logistiek ondersteuningsschip Zr.Ms. Karel Doorman in de Rode Zee.