Zr.Ms. Karel Doorman op weg naar Rode Zee

Zr.Ms. Karel Doorman is zojuist uitgevaren om zich volgende maand aan te sluiten bij EU-operatie Aspides in de Rode zee. Daar biedt het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip met een meer dan 250-koppige bemanning tanker- en medische capaciteit. 

Vergroot afbeelding Mensen zwaaien een vertrekkend marineschip uit.
Zr.Ms. Karel Doorman is vertrokken naar de Rode Zee.

Zr.Ms. Karel Doorman voorziet tot uiterlijk eind augustus andere schepen in de Rode Zee van brandstof. Die hoeven het missiegebied daarvoor dan niet te verlaten. Voor de medische rol zijn een chirurgisch team en een Cougar-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando aan boord.

Vergroot afbeelding Archieffoto van een Cougar-transporthelikopter.
Archieffoto van een Cougar-transporthelikopter.

Economisch belang

De Rode Zee is een cruciale route voor de scheepvaart tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Met de deelname aan Operatie Aspides draagt Nederland bij aan het handhaven van vrije doorvaart. 

Nederland heeft bovendien een direct economisch belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee. Als dit niet mogelijk is krijgen Nederlandse consumenten mogelijk te maken met grote prijsstijgingen op producten. 

In het Rode Zeegebied is behoefte aan bevoorradingsschepen en medische capaciteit. Met de inzet van Zr.Ms. Karel Doorman levert Defensie daar een bijdrage aan.

Naast inzet voor Operatie Aspides ondersteunt het marineschip de internationale Operatie Prosperity Guardian. Deze heeft eveneens tot doel veiligheid en vrije doorvaart in het gebied te bevorderen, maar staat onder Amerikaans leiding. 

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Tromp.
Archieffoto van Zr.Ms. Tromp tijdens het lanceren van een Standard Missile.

Bestrijden van raketten en drones

Op dit moment neemt Zr.Ms. Tromp deel aan beide operaties, maar met een andere opdracht. Het luchtverdedigings- en commandofregat is ingezet voor het bestrijden van raketten en drones van Houthi’s. 

Nederland levert verder stafofficieren aan verschillende missies die gericht zijn op de bevordering van maritieme veiligheid in de Rode Zee.